1 iulie 2018

WINNETOU. Povestire pe scurt (27)

roman de KARL MAY


21. Testamentul lui Winnetou (partea a treia)

Noaptea, Old Shatterhand este culcat lângă arborele morții. Kiowașii îi legaseră mâinile și picioarele de patru pari. Calul său vine și se culcă alături de el. Bărbatul se bucură. Nici o clipă nu renunțase la gândul de a evada și era bine să aibă calul în preajmă. A doua zi vine Santer care îi dă de înțeles că pusese mâna pe testamentul lui Winnetou.

Disperat și furios, Old Shatterhand își rupe legăturile, dar e copleșit de numărul kiowașilor care sar imediat asupra lui. Strigă că Santer a furat hârtiile aflate la Pida, însă kiowașilor nu le pasă. După câteva ore, sosește Pană-de-Vultur, care îi cere să o readucă la viață pe fiica lui cea mare, nevasta lui Pida. Când furase punga cu ”medicamente” în care se afla testamentul lui Winnetou, Santer o lovise atât de tare la cap încât femeia își pierduse cunoștința.
Old Shatterhand este dus în cortul lui Pida. Femeia leșinată era întinsă pe o blană. Alături se aflau sculele cu care cosea pieile și, printre ele, câteva lame pentru tăiat. Old Shatterhand strecoară repede în manșetă o lamă, apoi readuce femeia în simțiri. Tangua este informat despre ceea ce se întâmplase. El trimite o trupă de războinici în urmărirea lui Santer.
Pida revine la corturi și află și el tot ce se întâmplase. Îi mulțumește lui Old Shatterhand și îi propune să meargă cu el în căutarea lui Santer. Albul nu acceptă decât dacă este eliberat definitiv, ceea ce Pida nu poate să facă. Atunci, Old Shatterhand cere drept răsplată libertatea celor trei însoțitori ai lui Santer. Indienii îi bănuiau că ar fi fost înțeleși cu șeful lor și hotărâseră să-i omoare în chinuri.
Old Shatterhand hotărăște să evadeze chiar în acea noapte. Îi dă de înțeles acest lucru lui Păr-Negru. Urmărea ca ea ca să stea noaptea cu soția lui Pida în cort, iar el să-și poată recupera de acolo armele și celelalte lucruri. Fata înțelege și face chiar mai mult, o culcă pe sora ei în cortul tatălui lor. Ea rămâne în cortul lui Pida, să îl aștepte pe Old Shatterhand.
În mijlocul nopții Old Shaterhand își taie legăturile cu lama și sosește în cortul lui Pida. Își ia armele și calul și pornește imediat către teritoriile apașilor. Își dăduse seama că Santer îi va căuta pe cei doi indieni care îl însoțiseră pe Winnetou atunci când ascunsese nuggeții, ca să-i arate drumul. La Rio Pecos, el întâlnește doi apași, care îi spun că se întâlniseră cu un alb care întrebase unde poate fi găsit unul dintre cei pe care-i căuta. Apașii îi spuseseră, iar albul, Santer, pornise grăbit într-acolo. Old Shatterhand le spune apașilor că trebuie să apară și Pida, cu zece războinici kiowași. El cere ca aceștia să fie cruțați, să nu se atingă nimeni de ei.
După un timp are loc întâlnirea cu kiowașii, iar Pida este uluit când îl vede liber pe Old Shatterhand. Acesta îi spune că evadase și că îl va ajuta să-l prindă pe Santer și să-și recapete punga cu ”medicamente”. Cei doi fumează pipa păcii, ceea ce îl protejează pe Pida în fața apașilor. A doua zi, cei doi ajung la pueblo în care locuiau rudele lui Winnetou. Află că Santer fusese la bătrânul pe care îl căuta și îi arătase totemul lui Winnetou de pe plicul de piele în care se aflau hârtiile. Bătrânul îi descrisese drumul spre ascunzătoarea nuggeților, ba chiar îi dăduse un fitil și pulbere pentru a arunca ceva în aer.
Old Shatterhand, Pida, Til-Lata - căpetenia apașilor- și douăzeci de războinici pornesc imediat pe urmele lui Santer. Ajung la lacul denumit de apași Apa-Întunecată, la cascada deasupra căreia se afla o grotă. Old Shatterhand descalecă și urcă, dar drumul este foarte greu. Când ajunge sub grotă, Santer, aflat la gura ei, trage asupra lui, dar nu îl nimerește. Scoate testamentul lui Winnetou, îl rupe în bucăți și îl aruncă în apele lacului. Chiar atunci, în grotă are loc o explozie și stânca se prăvălește în apă cu tot cu Santer și, probabil, cu aurul. Testamentul lui Winnetou era pierdut pentru totdeauna. Cel puțin Santer își primise pedeapsa, iar Inciu-Ciuna și Nșo-Ci răzbunarea.

 Sfârșitul povestirii pe scurt a romanului ”Winnetou”

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !