1 iulie 2018

WINNETOU. Povestire pe scurt (25)

roman de KARL MAY


21. Testamentul lui Winnetou (partea întâi)


Old Shatterhand își revine cu mare greutate după moartea lui Winnetou. Încet-încet, munca alături de oamenii care își construiau o nouă așezare îl face să mai uite durerea. După vreo două săptămâni pleacă spre Nugget-Tsil, unde se aflau mormintele lui Inciu-Ciuna și Nșo-Ci. În drum întâlnește trei albi, care tocmai descălecaseră ca să poposească pe malul lui Canadian-River.

Cei trei spun că se duc exact spre Nugget-Tsil, ca să se întâlnească cu șeful lor, mister Santer. Când aude că se vor întâlni cu ucigașul lui Inciu-Ciuna și al lui Nșo-Ci, Old Shatterhand își dă un nume fals, Jones, bucurându-se că avea puștile învelite în huse. Armele sale, carabina Henry și doborâtorul de urși, erau tot atât de vestite ca și el și putea fi ușor recunoscut după ele.
Cum Santer le spusese că ar mai angaja niște oameni, cei trei îi propun lui ”Jones” să li se alăture, fiindcă mergeau după nuggeți și aveau să fie bine răsplătiți de Santer. Old Shatterhand încearcă să-i trezească la realitate, punând la îndoială faptul că Santer ar fi un om așa de cinstit și drept cum îl credeau ei. Aduce destule argumente, culese chiar din povestirile lor despre relația cu Santer, despre prietenia acestuia cu kiowașii, despre uciderea lui Inciu-Ciuna și Nșo-Ci, dar nu reușește să le schimbe buna părere pe care o aveau despre șeful lor.
Locul de întâlnire era chiar la mormintele lui Inciu-Ciuna și Nșo-Ci. Cei patru poposesc acolo și, a doua zi, cei trei pleacă la vânătoare. Rămas singur, Old Shatterhand sapă la temelia mormântului lui Inciu-Ciuna și găsește o bucată de piele împăturită ca un plic, în care se afla testamentul lui Winnetou, mai multe foi de hârtie acoperite cu un scris des și mărunt, cu litere drepte și egale  scrise cu cerneală.
Nici nu începe bine să citească indicațiile lui Winnetou privind drumul către nuggeți, că Old Shatterhand este surprins de Santer, care sosește mult mai devreme decât socotise el. Aflat în bătaia armei banditului, departe de armele sale, Old Shatterhand este nevoit să lungească vorba, ca să găsească o soluție de a scăpa. Sosesc însă, și ceilalți trei. Gates se repede să-l lege, la porunca lui Santer, iar Old Shatterhand profită de învălmășeală și îi dezarmează pe toți, îl amețește pe Santer cu un pumn și devine stăpân pe situație.
Din păcate este acum rândul lui Santer să lungească vorba, iar Old Shatterhand nu își dă seama. În scurtă vreme este surprins de apariția kiowașilor, chemați de Santer la Nugget-Tsil. Cei șaizeci de kiowași sunt conduși de fiul lui Tangua, Pida, cel pe care Old Shatterhand îl prinsese, dar îi cruțase viața și onoarea, apoi îi redase libertatea.
Old Shatterhand cere să i se predea lui Pida. Acesta acceptă, fără să-i pese că Santer se dădea de ceasul morții și voia el prizonierul. Santer amenință că i se va plânge lui Tangua, dar Pida îl privește cu dispreț și nu îl lasă pe acesta să-i ia prizonierului armele, nici hârtiile din buzunar.

* * *

Urmează Winnetou (26)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !