12 iulie 2018

TRIUMFUL TALENTULUI. Povestire pe scurt

schiță de ION LUCA CARAGIALE




Erau odată, undeva în provincie, doi colegi de şcoală: Niţă Ghiţescu şi Ghiţă Niţescu. Nu se deosebeau prea mult la învăţătură şi nici la purtare. În schimb erau foarte diferiţi la scris. Niţă avea talent la scris, scrisul lui era ca un model de caligrafie. Ghiţă scria tare urât, căci îi degeraseră degetele mâinii drepte când era mic. Tatăl lui Ghiţă era negustor înstărit. Niţă era copil sărman.

La sfatul dascălului lor, Niţă a plecat în capitală să caute o slujbă de copist. Trebuia să-şi folosească darul de a scrie frumos. Destulă vreme nu a găsit nimic, deşi toată lumea îi admira talentul. Odată, o cunoştinţă l-a îndemnat să meargă a doua zi la un concurs pentru trei posturi de copişti. S-a dus, dar nu a reuşit. Peste câteva luni s-a dus la un alt concurs, apoi la altul şi la altul , încurajat mereu de cunoştinţa lui.
Cu o zi înainte de ultimul concurs Niță se întâlni cu fostul său coleg, Ghiţă Niţescu. Din vorbă-n vorbă află că şi acesta urma să se prezinte la concurs a doua zi. Nu numai  atât, dar avea şi o recomandare către ministrul la ministerul căruia avea loc concursul. Fusese la el, iar acesta îi spusese să se prezinte negreşit şi el. Pufnind de râs, Niţă îi spuse că şi el va veni la concurs şi că nu poate concura cu el tocmai la caligrafie.
Atunci Ghiţă îi propuse să îi dea o sumă de bani ca să nu vină la concurs. Niţă voia să îl refuze, sigur pe triumful talentului său. Tocmai atunci apăru cunoştinţa lui și îl luă la o parte. Îi spuse că i-a găsit un post mult mai bine plătit decât cel pentru care ar fi concurat. Niţă acceptă și se întoarse la colegul Ghiţă. Îi propuse următoarea combinaţie contra sumei de bani: să se prezinte amândoi. Să semneze unul foaia de concurs a celuilalt, astfel încât Ghiţă să câştige concursul.
Aşa au şi făcut. Niţă a scris cât a putut el de frumos.  Au semnat unul în locul celuilalt. Prezidentul comisiei anunţă însă că a câştigat concursul dl. Niţă Ghiţescu. Niţă ştia că făcuse aşa cum promisese. El insistă  mult şi tare ca prezidentul să mai verifice o dată numele de pe proba câştigătoare. Acesta se lăsă convins şi se uită, nu pe probe, ci pe scrisorica de recomandare a lui Ghiţă. Zâmbind, spuse că făcuse o confuzie şi că într-adevăr reuşise dl. Ghiţă Niţescu…

Sfârșitul povestirii pe scurt a schiței ”Triumful talentului”

Citește textul întreg !

Alte povestiri după schițele lui I.L.Caragiale:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru toate vârstele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !