14 iunie 2018

URGENT... Povestire pe scurt

schiță de ION LUCA CARAGIALE 



La data de 15 noiembrie, directoarea școlii de fete dintr-un oraș oarecare trimite o adresă la primărie, către domnul primar. Ea repetă cererea făcută în luna octombrie, de a primi urgent lemnele necesare pentru încălzirea școlii în sezonul rece.

La 1 decembrie, directoarea școlii, d-na Aglae Poppesco, repetă cererea, arătând că fetele nu pot să scrie cu mâinile înghețate, iar profesoarele nu își pot scoate hainele de iarnă de pe ele.
Revizorul școlar trimite și el la primărie, pe 15 decembrie, o adresă  în care solicită să se satisfacă urgent nevoile școlii, arătând că a găsit în școală o temperatură insuportabil de scăzută, ce ar putea declanșa îmbolnăvirea copiilor și perturbarea procesului de învățământ.
Dacă vede că nu primește nimic, directoarea școlii trimite pe 8 ianuarie o adresă la Ministrul Instrucțiunii Publice (ministrul învățământului), în care arată că părinții nu mai lasă fetele să vină la școală din cauza frigului, că primăria nu răspunde cererilor, nici la insistențele revizorului școlar.
Pe 15 ianuarie, Revizorul școlar este trimis de minister să facă imediat anchetă la scoala și să raporteze urgent. După două săptămâni, pe 1 februarie, revizorul raportează că a găsit școala pe jumătate depopulată, iar elevele prezente erau bolnave, tușeau și aveau dureri în gât. Chemase medicul, care constatase că au amigdalită și fusese de părere să se închidă școala.
După alte două săptămâni, pe 15 februarie, primarul primește de la minister o hârtie în care i se cere să satisfacă de urgență cererile directoarei.
La 1 martie, în Camera Deputaților este semnalată problema școlii respective. La 15 martie, directoarea școlii primește o adresă urgentă de la primărie, prin care este anunțată că va primi in ziua următoare cinci căruțe cu lemne...

 Sfârșitul povestirii pe scurt a schiței ”Urgent...”

Sursa foto
Citește textul întreg !

Alte povestiri după schițele lui Caragiale:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !