11 iulie 2018

CHEMAREA STRĂBUNILOR. Povestire pe scurt (1)

roman de JACK LONDON

Publicat pentru prima oară în anul 1903.

1. În sălbăticie


Buck era un câine în vârstă de patru ani, voinic, cu blana lungă și călduroasă. Trăia pe o mare proprietate din California. Era un adevărat stăpân al locurilor și nu-i păsa de ceilalți câininici de cei din casă, nici de cei din curte, Tatăl său fusese un uriaș Saint-Bernard, iar mama lui o cățea din rasa ciobănesc scoțian.
În toamna anului 1897 se descoperi aur la Klondike, în Nordul înghețat. Mii de oameni se repeziră într-acolo și aveau nevoie pentru transport prin acele ținuturi de câini ca Buck. Manuel, unul dintre ajutoarele de grădinar, avea, la rândul său, nevoie de bani.


Așa că, într-o noapte, Manuel îi legă un laț de frânghie groasă pe sub zgardă lui Buck și îl duse la gară, unde îl dădu unui necunoscut. Buck încercă să scape, dar omul îl sugrumă cu funia și câinele fu aruncat în vagonul pentru bagaje.
Buck călători zile în șir, fără a primi mâncare, nici măcar apă. Era foarte furios când cușca lui fu dată jos din vagon și dusă într-o curte. Acolo, un om voinic îl scoase din cușcă, iar el se repezi ca turbat la acesta. Omul îl bătu cu ciomagul până când Buck rămase pe jos, fără cunoștință.
Când își reveni, Buck înțelesese că ajunsese în sălbăticie și că nu are șanse în fața unui om cu un ciomag în mână. Primi apă și carne chiar de la cel care îl bătuse. Văzu cum veneau mereu alți câini, care pățeau ca el, iar unul care nu a vrut să se supună și-a pierdut viața. Simți că trebuie să fie viclean ca să supraviețuiască și viclenia ce exista în făptura lui, dar nu avusese niciodată nevoie de ea, începu să se trezească.
Într-o zi, Buck fu cumpărat de Perrault, de la poșta canadiană și plecă împreună cu acesta și cu François, cu vaporul. Mai erau și alți câini: Curly, o cățea de treabă, Spitz, un uriaș câine alb, care intră din prima zi în conflict cu Buck, Dave, un dulău care nu cerea decât să fie lăsat în pace.
Când ajunseră și coborî de pe vapor, lui Buck i se înfundară picioarele într-o substanță albă și moale, care cădea din cer și se așternea pe pământ. O mirosi și o linse, dar tot nu înțelese ce este. Vedea zăpadă pentru prima oară în viața lui.

* * * 

Urmează Chemarea străbunilor (2)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !