17 iulie 2018

RODUL TAINIC. Povestire pe scurt

basm de IOAN SLAVICI

În curtea unui împărat era un pom atât de înalt încât nu i se vedea vârful. Rodea în fiecare an, dar rodul tainic nu era zărit de nimeni. Era cules pe furiș de cineva și nici o poamă nu cădea pe jos. Împăratul vesti că acela care va afla cum arată roadele o va primi de soție pe una dintre fetele lui.
La curte se afla și un țigan pe nume Danciu. Flăcăul puse un fierar să îi facă niște cățărătoare de fier și apoi începu să urce. Nu bănuia că împăratul se răzgândise și nu mai voia să-i dea fata de soție.

După trei zile ajunse la o colibă în care stătea Mama Vânturilor. Îi dădu frumos binețe și o numi bunică. Auzind așa, baba se purtă și ea frumos cu el. Îl întrebă seara pe fiul ei dacă știe cum arată rodul tainic al pomului. Nici acesta nu îl văzuse însă vreodată.
Danciu porni să urce mai departe și păți la fel la casa Omului-din-lună și la Mama Soarelui. Urcă atunci și mai sus și ajunse la poarta raiului. Aici era un moșneag care îl păcăli. Îi spuse să aștepte până se întoarce el și nu mai veni înapoi. Noroc că Lia, Zâna Zânelor, avea nevoie de un vizitiu. Trimise un sol să îl aducă pe moșneag înapoi la poartă și să i-l aducă pe Danciu.
Zâna Lia îl puse pe țigan să se scalde într-o putină. Când ieși de acolo, era de o frumusețe fără pereche. Treaba lui era să hrănească cu ovăz de aur cei doi cai cu părul de aur ai zânei. Află apoi că zâna îl va lua de bărbat pe acela care va putea să facă întocmai aceleași lucruri pe care le făcea ea. Se duse și el să încerce.
Seara, Zâna zânelor îl luă în odaia ei de dormit și începu să se dezbrace. Ea avea șaisprezece rochii. Țiganul avea doar o pereche de ițari, din care rupse câte o fâșie pentru fiecare rochie. Zâna porni apoi să se pieptene. Țiganul făcu și el la fel. După ce a dat cu pieptănul de șaisprezece ori, fața lui a devenit la fel de frumoasă ca a ei. Țiganul s-a transformat într-un făt-frumos.
Lia îl alese pe el și îi dărui o oglindă în care o putea vedea când era departe de ea.  Într-o zi el plecă la vânătoare. Zâna îi ceru să nu vâneze decât doi iepuri. Din greșeală el vână patru. Pentru asta, un uriaș voi să-l omoare. Îl omorî el pe uriaș.
Ajuns înapoi acasă, o întrebă pe zână despre rodul tainic al pomului. Zâna porunci să i se aducă soțului ei roade din pom. Primi trei mere, trei pere și patru prune, toate de aur. El spuse că trebuie să coboare pe pământ. Zâna îl așeză într-un leagăn care îl coborî pe pământ. Arătă poamele împăratului. Acesta îi dădu fata, căci văzuse ce frumos s-a făcut.
Fata însă nu voia să meargă cu el. Se temea să nu se facă iar cum fusese. Danciu o luă cu sila și o sui în leagăn. Când ajunse sus, îi spuse fetei de împărat că ea nu l-a vrut pe el. Acum nu o mai vrea nici el pe ea și îi dădu brânci să cadă pe pământ. Fata se făcu fărâme, numai capul rămase de ea. Țiganului îi păru rău. Mamă-sa îi dădu un praf și el îl presără pe capul fetei. Fata se întrupă din nou și reveni la viață.
Danciu o luă cu el pe mamă-sa și urcă înapoi să facă nuntă cu Lia, zâna care îl ajutase să găsească rodul tainic al pomului.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului ”Rodul tainic”

Citește textul întreg al basmului !

Citește și alte povestiri pe scurt după basmele lui Ioan Slavici:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

8 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !