7 iulie 2018

ROBIN HOOD. Povestire pe scurt (15)

roman de HENRY GILBERT
Capitolul XI. Despre moartea lui Robin Hood
Robin Hood nu mai reveni la castel după moartea Marianei. Rămase în pădure, iar pământurile fură luate și gospodărite de o rudă a soției sale. Mulți dintre foștii săi tovarăși reveniră alături de el. Li se alăturară și alții, fugiți din cauza omorurilor și jafurilor săvârșite de tâlharii din armata regelui John. Unde se aflau cavaleri și domnițe ori șerbi și răzeși împilați de tâlhari, Robin venea cu oamenii săi și făcea dreptate.


Regele John muri și îi urmă la tron fiul său Henry. Robin se întoarse în pădurile Barnisdale și Sherwood. Noul rege era încă un copil și tâlhăriile și jafurile continuară, așa că Robin avea mereu de făcut dreptate în câte un loc.
Într-o zi, Robin primi vestea că Roger de Doncaster, cavalerul care scăpase cu fuga când îl prinsese pe Isenbart de Belame, a pornit spre Barnisdale, ca să atace convoiul de hrană și îmbrăcăminte al episcopului. Robin trimise oameni și spre Barnisdale, dar și în direcție opusă, spre Doncaster, fiindcă se temea de o cursă.
Robin porni și el, de unul singur, către Doncaster. Întâlni un om îmbrăcat ca un răzeș, dar cu fața urâtă și cu privirea crudă și iscoditoare. Din vorbă în vorbă, cei doi făcură o întrecere la tras cu arcul și omul încercă să îl omoare pe Robin. În timp ce îl punea pe fugă, dintr-un tufiș sări sir Guy de Gisborne cu sabia asupra lui, care d mult îi voia moartea. Nu a fost după voia lui, căci Robin a fost acela care l-a ucis pe sir Guy.
Între timp, sir Roger ajunsese aproape de Doncaster. Robin trimise vorbă oamenilor lui care plecaseră către Barnisdale să se întoarcă. Lupta începu înainte ca aceștia să ajungă, dar oamenii lui Robin rezistară, iar când sosiră și ceilalți, tâlharii fură spulberați.
Timp de mulți ani mai trăi Robin Hood în pădure, ajutându-i pe oamenii cumsecade împotriva ticăloșilor. Îmbătrânise, dar se ținea încă bine. Într-o bună zi îi ieși în cale verișoara lui, Alice de Havelond. Femeia se ducea să trăiască la o mănăstire, unde era stareță o mătușă a lor, lady Ursula. Îl pofti să mai vină să o vadă, socotind că îl va primi bine și lady Ursula, deși acesteia nu-i plăceau faptele lui Robin.
Robin începu să o viziteze o dată la șase luni pe verișoara lui, la mănăstire. Când se ducea acolo, cerea maicilor pricepute la doftoriceli să-i ia sânge, căci nu se simțea bine și, pe atunci, oamenii credeau că lăsarea de sânge îi vindecă de boli.
Într-o zi de vară târzie Robin îl rugă pe micul John să-l însoțească la mănăstire. Se simțea amețit și voia să i se ia sânge. Presimțind ceva, Micul John îl rugă să nu se ducă, fiindcă auzise că sir Roger de Doncaster e prieten cu maicile de acolo. Robin insistă și plecară. Când să intre, Robin îi spuse Micului John să-l aștepte, iar dacă va fi în primejdie, el va suna din corn.
Robin intră în mănăstire și află de la lady Ursula că verișoara lui murise în primăvara aceea. El o rugă pe mătușa lui să-i ia sânge. Ea îl așeză pe un pat, îi deschise o venă și așeză un vas sub ea. Aduse o băutură și îi spuse să o bea, ca să se simtă mai bine. În vas erau prafuri adormitoare. Când Robin adormi, femeia îl chemă pe Roger de Doncaster și îi spuse să ia sabia și să-l omoare. Bătrânul sir nu avu curaj să-l omoare și plecă.
Abia spre seară, Micul John, deja îngrijorat, auzi, slab de tot, sunetul de corn dinspre mănăstire. Dădu fuga și îl găsi pe Robin Hood pe moarte. Cu ultimele puteri, acesta îi ceru să nu se răzbune pe călugărițe, căci în viața lui nu făcuse rău unei femei.
Robin Hood ceru arcul său și o săgeată, încordă arcul abia pe jumătate și ceru că fie înmormântat acolo unde va cădea săgeata. Săgeata căzu chiar lângă o potecă ce intra în pădure și acolo îl înmormântară. Multă vreme oamenii au văzut că mormântul este mereu curățat și îngrijit, dar n-au știut cine făcea asta. Erau Ket și Hob, omuleții din pădure, care ținuseră foarte mult la salvatorul lor, Robin Hood.
Sfârșitul povestirii pe scurt a romanului Robin Hood
Dintre romanele pentru copiii de la 9 la 90 de ani, ai putea să mai citești:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

2 comentarii:

  1. Cum as pute-a sa vad si restul episoadelor?(Nu pot decat 1,2 si 15)

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !