7 iulie 2018

ROBIN HOOD. Povestire pe scurt (14)

roman de HENRY GILBERT
Capitolul X. Incendierea castelului Evil Hold
Robin Hood fusese cu oamenii săi la război, de partea baronilor care se răzvrătiseră împotriva regelui John ca să semneze și să respecte și el Marea Cartă a Libertăților, semnată înainte de tatăl său. Regele John tocmise mercenari care se împrăștiaseră în toată țara, semănând moarte și foc. Aflând acestea, Robin și oamenii săi porniseră către casă, ca să își apere familia și avutul.
Pe drum, toți priviseră îngroziți la casele și castelele pe lângă care treceau, ruine fumegânde pe lângă care zăceau trupurile celor uciși. Ajuns în apropierea castelului din valea Malaset, castelul Marianei, Robin se înspăimântă văzând cum urcă fumul dinspre el.
Castelul fusese aprins, dar focul nu îl cuprinsese. Înăuntru, Robin găsi trupul neînsuflețit al soției sale iubite, vegheat de Sibbie, o soră a lui Hob și Ket. Ea îi spuse că fuseseră atacați de Isenbart de Belame și oamenii lui. El o ucisese pe lady Mariana și tot el poruncise ca prizonierii, printre care și Hob, să fie duși la Evil Hold, castelul de la Wrangby, și să fie supuși la cazne.
După ce o coborî în mormânt pe Mariana, Robin chemă în ajutor pe toți aceia pe care îi ajutase când fuseseră împilați de Isenbart de Belame și ceilalți cavaleri ticăloși de la Evil Hold. Porni apoi la drum spre Wrangby cu oamenii săi, cărora li se alăturară alții pe drum, așa că ajunseră acolo în număr de vreo trei sute.
Castelul avea ziduri înalte și puternice, așa că nu puteau intra decât pe poarta cea mare. De jur împrejurul său era, însă, un mare șanț, plin cu apă, iar podul din fața porții era singurul loc pe unde se putea trece. Podul era acum ridicat. Robin și cavalerii care îi veniseră în ajutor hotărâră să facă plute, să treacă cu ele peste apa din șanț, apoi să taie lanțurile podului și să spargă poarta. Oamenii lui Robin începură să taie copaci pentru plute, scări și berbeci, apoi veniră să îi ajute și țăranii din Wrangby, care preferau să moară decât să mai stea sub stăpânirea crudului Isenbart de Belame.
Oamenii trecură șanțul pe plute, apoi fierarii se urcară pe scări să taie lanțurile podului. Arcașii din castel doborâră câțiva și mai omorâră mulți când începură să izbească în poartă cu berbecele. Când mai era puțin și ar fi doborât poarta, cei din castel începură să arunce de sus cu păcură aprinsă și oamenii lui Robin trebuiră să se retragă. Sosi amiaza și, odată cu ea, apărură și sir Walter de Beauforest și Alan de Tranmire, cu oamenii lor.
În acest timp, Ket dădea ocol castelului, căutând vreun loc prin care s-ar fi putut strecura înăuntru. Așa descoperi el că din pădure venea în ajutorul celor din castel o ceată mare de cavaleri și oamenii lor. Îl anunță repede pe Robin Hood care astfel scăpă să nu fie prins între cavalerii ce veneau și cei care izbucniră afară pe poarta castelului. Mai mult, îi prinse el pe ei, între oamenii lui și cei ai cavalerilor veniți să-l ajute. Câțiva cavaleri dintre ticăloșii de la Wrangby scăpară cu fuga. Printre ei era și sir Roger de Doncaster, vestit pentru faptul că prefera să câștige prin uneltiri, nu prin luptă.
Sir Isenbart de Belame fu judecat de Robin Hood și ceilalți cavaleri pentru fărădelegile sale: uciderea unui copil fiindcă tatăl său nu putuse plăti dijma, uciderea lui lady Mariana, participarea la uciderea tatălui lui Ket și Hob și multe altele. Îl condamnară la moartea prin spânzurare, se execută pedeapsa, apoi dădură foc castelului din toate părțile.

* * *

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !