23 iunie 2018

CEI TREI MUSCHETARI. Povestire pe scurt (1)

roman de ALEXANDRE DUMAS

Volumul I

Capitolul I Cele trei daruri ale domnului D'Artagnan-tatăl

În luna aprilie a anului 1626, tânărul d'Artagnan (pronunță dartanian) pornește din provincia Gasconia către Paris, capitala Franței. El merge la curtea regelui Ludovic al XIII-lea cu speranța de a căpăta un loc printre muschetarii regelui, vestita gardă regală. (Muschetar = oștean înarmat cu muschetă, armă de foc asemănătoare unei puști)
D'Artagnan face parte dintr-o familie onorabilă, dar săracă. Pornește la drum cu un căluț bătrâior, de culoare galbenă, o scrisoare către domnul de Tréville (pronunță trevil), căpitanul muschetarilor, și o pungă cu cincisprezece scuzi (vechi monede de argint).

Tânărul ajunge în orășelul Meung și trage la han, unde un gentilom râde de calul lui împreună cu cei doi însoțitori ai săi. D'Artagnan îl provoacă la duel pe gentilom, dar însoțitorii acestuia și hangiul sar și îl lovesc cu ce apucă pe tânăr. El își pierde cunoștința și e dus într-o odaie, timp în care gentilomul îi ia din haină scrisoarea către domnul de Tréville.
Când se trezește, d'Artagnan îl zărește pe necunoscut lângă o trăsură, vorbind cu o femeie frumoasă căreia îi spune Milady. Îl cheamă din nou la luptă, dar femeia poruncește să pornească trăsura, iar necunoscutul sare în șaua calului și pleacă repede fiecare în altă direcție.
D'Artagnan rămâne vreo două zile la han să-și lecuiască rănile. Când să plece, descoperă că i-a dispărut scrisoarea și înțelege că i-a luat-o necunoscutul.  Ajuns la Paris, vinde calul și închiriază o cameră modestă.

Capitolul II Antecamera domnului de Tréville

Căpitanul gărzii regelui plecase și el cândva din Gasconia, cu numele de Troisville. Ajuns la Paris devenise Tréville. Viteaz și norocos, avusese parte de favoarea curții și ajunsese în scurt timp căpitanul muschetarilor și prietenul regelui. Regele era foarte mândru de garda lui, trezind invidia cardinalului de Richelieu (pronunță rișelio). Acesta își făcu și el o gardă a lui, iar cele două trupe deveniră rivale, luptându-se adesea, deși duelul și încăierările erau aspru pedepsite.
A doua zi după ce sosește la Paris, d'Artagnan merge în audiență la domnul de Tréville. În curtea palatului se aflau cincizeci-șaizeci de muschetari înarmați. Împărțiți în grupuri, unii se plimbau, alții jucau diferite jocuri, iar alții stăteau de vorbă. Pe scara mare urcau și coborau solicitatorii și valeții, iar în antecameră ședeau cei care fuseseră chemați de domnul de Tréville și așteptau să fie poftiți la el. Cu greu, tânărul trece printre toți aceștia, ajungând în antecameră.
Așteptând să fie primit în audiență, d'Artagnan asistă la o discuție dintre doi muschetari ascultați cu mare atenție de către ceilalți, Aramis și Porthos.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !