8 iulie 2018

20000 DE LEGHE SUB MĂRI. Povestire pe scurt (1)

roman de JULES VERNE

publicat pentru prima oară în anul 1870.

Partea I

Capitolul I. O stâncă mișcătoare

În anul 1866 a apărut în apele marine un obiect lunguieț, în formă de fus, uneori fosforescent, mult mai mare și mai rapid decât o balenă. A fost întâlnit de către diferite vapoare când în apele Oceanului Pacific, când în apele Oceanului Atlantic. Ziarele au dat de veste tuturor, savanții și oamenii de rând au devenit curioși peste măsură. S-au încins dispute, dacă animalul este o balenă sau o caracatiță uriașă ori un șarpe de mare uriaș.

Cu timpul, lumea s-a potolit, dar în primăvara anului următor două vase au fost avariate grav, unul după altul de ceva care le izbise cu putere și le străpunsese pereții. S-a crezut întâi că de vină ar fi fost o stâncă mișcătoare. Opinia publică a socotit apoi că de vină este monstrul necunoscut. Toate naufragiile care au avut loc după aceea au fost puse pe seama lui. Oamenii de peste tot au cerut ca animalul ca o stâncă de tare să fie găsit și mările să fie scăpate de el.

Capitolul II. Pentru și contra

Povestitorul, Pierre Aronnax, profesor la Muzeul de istorie naturală din Paris, se află acum la New York. El face fel de fel de raționamente în privința obiectului sau ființei care ar fi provocat naufragiile. De altfel, lumea se împărțise în două tabere. Unii spuneau că e vorba de un monstru cu forță și viteză colosală, alții că este vorba de un teribil vas submarin.
Totuși, toate guvernele aduseseră dovezi că nu au construit o astfel de mașină, iar un particular nu ar fi avut mijloacele să o realizeze fără să se afle. Se ajunge din nou la ideea că este vorba despre un monstru marin. Profesorul Aronnax scrie un articol în care face deducții prin care ajunge la concluzia că animalul este un cetaceu uriaș, asemănător cu narvalul, care are un dinte uriaș, puternic ca o spadă.
La New York se organizează o expediție cu caracter internațional destinată vânării cetaceului. Urma să plece după el fregata numită Abraham Lincoln, condusă de comandantul Farragut. Profesorul Arronax primește de la Ministerul Marinei invitația de a face parte din expediție, reprezentând Franța.

Capitolul III. Cum dorește domnul !

Aronnax, deși duce dorul colecțiilor din locuința lui de la Paris, dorește cu ardoare să participe la prinderea monstrului, așa că acceptă oferta. Este însoțit mereu în drumurile sale de servitorul lui, Conseil, un bărbat solid, în vârstă de treizeci de ani. Îl cheamă și îi spune să pregătească rapid bagajele, fiindcă pleacă în expediție să prindă monstrul.
Profesorul îl întreabă pe Conseil dacă îl însoțește, arătându-i că îi așteaptă multe primejdii. Conseil  spune că va face tot ce va face și stăpânul său, încheind liniștit și foarte respectuos, cum îi era obiceiul, ”Cum dorește domnul !”
Cei doi se îmbarcă pe Abraham Lincoln și fregata pornește la drum de pe cheiul Brooklyn.

* * * 

Sursa foto
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru toate vârstele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !