19 iulie 2018

PRIVIGHETOAREA. Povestire pe scurt

POVESTIRE DE I.AL.BRĂTESCU-VOINEȘTI.


Într-o zi, nenea Iorgu povestește cuiva de ce este atât de supărat.
Curtea sa dădea, în partea din spate, în iazul morilor. Aici obișnuia el să meargă la pescuit. Seara arunca nada, mămăligă sau grâu fiert, și a doua zi prindea cleni, mrene. Era frumos acolo și umbră deasă de la sălciile pletoase. El folosea câte o nuia de alun căreia îi punea ață, plumb și cârlig. Când pleca de la pescuit, înfășura firul în jurul nuielei si o punea într-un tufiș.


În tufișuri și sălcii veneau privighetori și cântau toată noaptea. Cu două seri înainte venise și căpitanul Delescu, împreună cu soția lui, și ascultaseră cu toții cântecul lor minunat.
Erau multe privighetori, răspândite peste tot. Ei o ascultaseră mai ales privighetoarea care cânta chiar acolo, în grădină, într-o salcie. Victorița, soția căpitanului, nota în cuvinte trilurile scoase de privighetoare, mereu altele.
Din vorbă în vorbă, ascultătorii începuseră să se întrebe cum de se ajunsese la situația în care privighetorile să cânte atât de frumos, iar alte păsări, de exemplu cârsteiul, abia să hârâie. Către miezul nopții, musafirii au plecat. Soția căpitanului, după ce își luase rămas bun de la gazde, salutase și privighetoarea care le cântase.
Cei doi oaspeți veniseră și în seara următoare. Privighetoarea însă nu cântase. Au tot încercat ei să-i recunoască glasul mai departe, dar nu au reușit.
A doua zi de dimineață, adică în dimineața în care povestea întâmplarea, nenea Iorgu se dusese la gârlă. Căutase undița în tufiș și nu o găsise. Căutase mai departe și o descoperise cu firul desfășurat, iar la capătul lui se afla privighetoarea, fără viață. Omul uitase râma în cârlig, iar privighetoarea o înghițise cu cârlig cu tot, găsindu-și moartea.
Nenea Iorgu nu reușea să-și vină în fire, de supărare că pasărea pierise din pricina lui. Își amintea mereu, cu durere, de ochișorii negri ai păsării, năpădiți de furnici.

Sfârșitul povestirii pe scurt a povestirii ”Privighetoarea”

Citește și textul integral !
Sursa foto

După același autor, ai putea să mai citești:


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !