17 iulie 2018

PORCUL CEL FERMECAT. Povestire pe scurt (1)

basm de Petre Ispirescu

Un împărat de demult avea trei fete. Trebuind să plece la război, le-a chemat și le-a spus să aibă grijă de ele și de casă.  Le-a mai spus să nu cumva să intre într-o anumită odaie. El a încredințat cheile odăii celei mai mari dintre fete.
Timp de câteva zile fetele au tors, au cusut, au citit și s-au plimbat prin palat și prin grădină.
Într-o zi, fata cea mare, sprijinită și de cea mijlocie, a zis să se uite și în odaia cu pricina. Cea mică s-a împotrivit, dar ele nu au ascultat-o și cea mare a descuiat ușa.
În odaie se afla numai o masă, iar pe masă - o carte mare, deschisă. În carte scria pe cine va lua fiecare dintre fete în căsătorie. Fata cea mare se va mărita cu un fiu de împărat de la răsărit, cea mijlocie - cu un fiu de împărat de la apus, iar pe cea mică o va lua de soție un porc.
Fata cea mică își pierdu voioșia, slăbi și se ofili. Împăratul se întoarse biruitor de la război și băgă de seamă schimbarea. Își dădu seama pe dată. Întrebă fetele dacă au fost în odaie și s-au uitat in carte, iar ele recunoscură fapta.
Nu după mult timp cele două fete mai mari luara în căsătorie doi fii de împărați, după cum fusese scris în carte. Veni și un porc mare și o peți pe fata cea mică. Împăratul îi spuse să se mărite cu el, căci trebuie să fie fermecat, nu e un porc ca toți porcii.  Fata ascultă și îl luă în căsătorie pe porcul cel fermecat.
Acasă la bărbatul ei, fata descoperi că acesta se făcea noaptea om, iar ziua porc. Până la urmă prinse drag de el. După o vreme rămase grea, dar se întreba mereu ce va naște ea, un om sau un porc.
Într-o zi trecu pe acolo o vrăjitoare, cu chip de bătrânică. Îi spuse ce o frământa, iar aceasta îi spuse că o va ajuta să îl scape de vrăji pe porcul cel fermecat. Îi dădu o ață, să i-o lege de picior când doarme, când are chip de om. Așa făcu fata, dar, când s-o lege, ața se rupse și bărbatul se trezi. Supărat, îi spuse că mai avea trei zile și scăpa de farmece. Acum el trebuia să dispară de acolo. Ea îl va mai vedea doar după ce va rupe trei perechi de opinci de fier și va toci un toiag de oțel căutându-l.

* * * 

Sursa foto

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4 comentarii:

  1. este o ideie foarte buna sa publici o poveste pe scurt chiar am avut nevoie multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc mult! Chiar m-a ajutat aceasta povestire. Am inteles mult mai bine povestea cu ajutorul acestui articol!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !