17 iulie 2018

LUPUL CEL NĂZDRĂVAN ȘI FĂT-FRUMOS (2)

basm de Petre Ispirescu

   Împăratul îi spuse tânărului că, după legile lor, fapta lui se pedepsește cu moartea. Făt- Frumos arătă că pasărea furase merele de aur din pomul tatălui său. Împăratul spuse că el nu are nicio putere împotriva legilor, dar își poate salva viața dacă aduce foloase mari împărăției. Și îi ceru să aducă iapa cea focoasă de la curtea împăratului vecin.

     Făt-Frumos plecă să aducă iapa. La curtea împăratului vecin, se strecură noaptea la grajd și puse mâna pe căpăstrul iepei. Aceasta necheză atât de tare, încât săriră toți slujitorii. Îl prinseră pe Făt-Frumos și îl duseră la împăratul. Și acesta spuse că pentru încercarea de a fura iapa va primi pedeapsa cu moartea. Va scăpa numai dacă o va aduce la curte pe Zâna Crăiasa.
   Făt-Frumos plecă să o aducă pe Zâna Crăiasa. Pe drum își aminti de lup. Scoase merișorul, se gândi la el și lupul îi apăru îndată în față. Lupul cel năzdrăvan și Făt-Frumos porniră mai departe și ajunseră într-o pădure apropiată de palatul în care se afla zâna.
    Tânărul și robul său rămaseră în pădure, iar lupul se duse la palat. În grădină, toate plantele erau uscate, toți pomii erau desfrunziți. Numai o tufiș de trandafiri era înfrunzit și plin de flori. Lupul se ascunse chiar acolo. Când Zâna Crăiasa veni în grădină și voi să culeagă trandafiri, lupul o înhăță și fugi cu ea în pădure. Zâna leșină și, când se trezi, era deja în brațele lui Făt Frumos. Nici el nu ar mai fi voit să o dea altuia, dar și ea ar fi vrut să fie a lui. Lupul spuse că o să facă în așa fel încât să fie totul după voia lor.
   Porniră înapoi. Lupul se dădu peste cap și luă înfățișarea zânei. Când ajunseră la împăratul, Făt-Frumos i-l dădu pe lupul cu chipul zânei. Împăratul prinse drag de așa o fată frumoasă și îi dădu lui Făt-Frumos iapa. Tânărul fugi la locul unde îl aștepta zâna cea adevărată, o sui și pe ea pe iapă și fugiră din acea împărăție.
     Împăratul o duse pe așa-zisa zână la biserică, să se cunune cu ea. La ușa bisericii, ea se dădu de trei ori peste cap și se transformă la loc în lup. Lupul o luă la fugă și îi ajunse din urmă pe Făt-Frumos și ai săi. Când să ajungă la curtea împăratului cel cu pasărea, lupul se transformă în iapă, Făt-Frumos o dădu împăratului, iar acesta îi dădu pasărea cu colivie cu tot.
    Plecară cu toții mai departe, iar împăratul își chemă supușii pe un câmp, să le arate iapa cea focoasă. O încălecă și iapa porni în goană, lăsându-i pe toți la mare depărtare. Se opri apoi, îl aruncă pe împărat la pământ și se transformă în lup, luând-o la fugă după Făt Frumos.
    Lupul cel năzdrăvan și Făt-Frumos stătură puțin de vorbă înainte de a se despărți. Lupul îi spuse tânărului ca toată viața lui să nu își mai dorească lucruri ce nu stau în puterea lui, apoi își luară rămas-bun. Fat Frumos se duse la tatăl său cu toate cele dobândite. După câteva zile, se cunună cu Zâna Crăiasă și trăiră împrună fericiți.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului ”Lupul cel năzdrăvan și Făt-Frumos”

Citește aici textul întreg !

Alte povestiri pe scurt după basmele lui P.Ispirescu:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !