19 iulie 2018

MOTANUL BUNICULUI. Povestire pe scurt

povestire de IONEL TEODOREANU

din ciclul ”În casa bunicilor”


Dimineaţa, bunica îi punea motanului puţin lapte cu miez de pâine. Bunicul îi spunea să mai pună, că e bătrân. Bunica nu prea îl avea la inimă şi spunea că îi ajunge. Motanul bunicului, alb cu nasul roz,  sosea şi se privea cu bunicul ochi în ochi, spre necazul bunicii.
La masă motanul stătea numai lângă scaunul bunicului. Acesta se uita tot timpul în jos. Bunica îl tachina şi îl întreba dacă i-a căzut şervetul pe jos. Motanul bunicului mieuna și bunica îl certa. El se ghemuia sub scaunul bunicului. Bunicul îl apăra că miaună de foame. Bunica zicea că îi chiorăie burta de huzur. Totuşi, bunica îi arunca părţile mai tari ale fripturii. Motanul se mângâia tot de piciorul bunicului, mulţumindu-i.

Când aveau peşte la masă, parcă înnebunea. Bunicul îl lăuda că e deştept, doar nu îl trage de mânecă. Bunica zicea că e neobrăzat. Bunicul mânca peştele jumate-jumate cu motanul. Bunica ofta că prăpădeşte bunătate de peşte. Bunicul zicea că  e  tare bun, şi bunica îl întreba în glumă de unde a aflat el. Bunicul se temea că motanul se va îneca cu oasele de pește aruncate de bunica. Ea râdea de el şi spunea că o să-l îngroape cu popă.
Motanul dormea toată noaptea la picioarele bunicului. Mai dormea încă puţin la picioarele nepotului şi apoi câte puţin pe lângă sobe, pe covor, pe canapele. După asta, se cerea afară. Bunicul se ducea repede să-i deschidă uşa. Bunica râdea de el şi-i spunea să-i pună şoşonii, să nu răcească. Bunicul îl aştepta la uşă şi îi deschidea înainte să miaune. Bunica îl înţepa din nou pe bunicul. Îl întreba cât îi dă pe lună stăpânul cu coadă.
Într-o dimineaţă se auzi victorios glasul bunicii. Spunea că l-a prins pe şoricelul din cămară. Puse capcana lângă farfurioara cu lapte şi îi spuse bunicului să îşi cheme fiara. Motanul veni şi întâi se alintă de piciorul bunicului. Privi apoi în direcţia laptelui şi a capcanei. Nu i se zbârliră mustăţile, nu i se aprinseră ochii, nu înfoie coada. Se uită şi mirosi de parcă voia să-şi amintească ceva din tinereţe. Şoricelul îl privi neliniştit. Motanul bunicului se duse nepăsător la farfurioara cu lapte şi începu a lipăi. Bunicul, bucuros, îl lăudă că e tare bun. Bunica îl făcu papă-lapte şi spuse servitoarei să caute o pisică pentru şoricel.

Sfârșit

Sursa foto
Găsești textul întreg aici !

Din ciclul În casa bunicilor poți să citești și:
  • Bunicul a fost, bunica este
  • Ce a spus bunicul
  • Ce a spus bunica

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !