2 iulie 2018

METAMORFOZE 3. ATALANTA SI HIPPOMENE DEVIN LEI

legendă de PUBLIUS OVIDIUS NASO




Frumoasei  Atalanta îi sosise vremea măritişului. Sprintena fecioară nu voia să se mărite decât cu acela care o întrecea la fugă. Cei învinşi în întrecere trebuiau să plătească cu moartea înfrângerea lor şi dorinţa de a o lua de soţie.

Printre privitorii la întrecere se afla şi tânărul Hippomene. La început nici nu înţelegea de ce se îmbulzesc aşa peţitorii. Când o văzu însă pe Atalanta schimbându-şi îmbrăcămintea pentru întrecere, se aprinse şi în el dorinţa de a o avea de soţie.
Hippomene păşi în faţa Atalantei şi o chemă să se întreacă şi cu el. Îi spuse că nu se teme de înfrângere,  căci bunic îi este însuşi zeul Neptun şi s-a călit înotând în valurile mării alături de acesta. Atalanta prinse drag de curajosul flăcău, dar trebuia să se întreacă şi cu el, cum se întrecuse cu ceilalţi peţitori.
Înainte de întrecere, Hippomene se rugă lui Venus, zeiţa dragostei şi a frumuseţii, să îl ajute. Zeiţa îi dădu trei mere de aur şi îl învăţă cum să le folosească. Porniră să alerge şi, în scurtă vreme, Atalanta îl întrecu pe Hippomene. Atunci, flăcăul aruncă pe margine un măr de aur. Fata, curioasă, se duse să vadă ce străluceşte aşa de tare, iar Hipomene trecu inaintea ei. Atalanta îl ajunse şi îl întrecu iar, flăcăul făcu la fel cu al doilea măr. Fata îl ajunse şi îl întrecu din nou.
Speriat flăcăul aruncă departe şi al treilea măr. Mai din dorinţa de a-l avea şi pe acesta, mai de dragul flăcăului, Atalanta se lăsă întrecută şi Hippomene ajunse primul la capătul alergării.
Veseli şi aprinşi de iubire, cei doi plecară împreună, dar Hippomene uită să-i mulţumească zeiţei pentru ajutorul dat.  Supărată, zeiţa îi aprinse în trup dorinţele. Pe drum întâlniră o peşteră şi intrară acolo să îşi împărtăşească iubirea, fără a ţine seama că acolo era un templu al zeiţei Cybele, "mama pământului şi a peşterilor"
Mânioasă că i-au necinstit templul, Cybele îi transformă pe Hippomene şi pe Atalanta în lei şi îi înhămă pe amândoi la carul ei.

Sfârșitul povestirii pe scurt a legendei despre Atalanta și Hipomene

Sursa foto
Alte povestiri pe scurt după ”Metamorfoze”:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !