19 iulie 2018

LEUL ȘI CĂȚELUȘA. Povestire pe scurt

povestire de LEV TOLSTOI

Într-o vreme, la o menajerie din Londra se acceptau nu numai bani pentru biletul de intrare. Cei care nu aveau bani, puteau să aducă câini și pisici pentru hrana animalelor sălbatice.
Odată, un om voia să vadă animalele din menajerie și nu avea bani să plătească biletul. A prins o cățelușă de pe stradă și a dus-o acolo. I s-a dat voie să intre, iar cățelușa a fost aruncată în cușca unui leu.
Cățelușa s-a încolăcit într-un colț al cuștii. Leul s-a apropiat de ea ca să o miroasă. Cățelușa s-a așezat cu burta în sus, în semn de supunere. Leul a întors-o cu laba și atunci ea a sărit și s-a așezat pe lăbuțele din spate. Leul a privit-o cu mirare, dar nu s-a atins de ea. Seara, când și-a primit porția de carne, a rupt o bucată și i-a lăsat-o ei să o mănânce. La culcare, cățelușa s-a dus lângă el și s-a culcat cu capul pe laba lui.
De atunci leul și cățelușa au rămas împreună. Mâncau împreună, se jucau și dormeau împreună. Au devenit prieteni. Niciodată leul nu i-a făcut nici cel mai mic rău cățelușei.
După o vreme, un vizitator a recunoscut cățelușa și a cerut-o stăpânului menajeriei. Leul nu a lăsat pe nimeni să se apropie, și cățelușa a rămas cu el. După un an, însă, cățelușa s-a îmbolnăvit și a murit. Leul o tot atingea cu laba, dar ea nu se mișca. Când a înțeles ce se întâmplase, leul s-a zbârlit, a început să urle și să roadă gratiile și podelele cuștii.
După câtva timp leul a părut că s-a liniștit și s-a întins lângă cățelușă. Stăpânul a socotit că poate să scoată cățelușa, dar leul nu l-a lăsat să o ia. Crezând că se va liniști dacă îi aduce altă cățelușă, stăpânul i-a pus o alta în cușcă. Leul a sfâșiat-o imediat. A îmbrățișat trupul prietenei lui și așa au stat, leul si catelusa, timp de cinci zile. În a șasea zi, leul a murit și el.

Sfârșitul povestirii pe scurt a povestirii ”Leul și cățelușa”

Citește textul întreg al povestirii !

Alte povestiri după scrierile lui Lev Tolstoi:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !