17 iulie 2018

CEI TREI URȘI. Povestire pe scurt

poveste de Lev Tolstoi

Într-o zi, o fetiță a plecat prin pădure. După o vreme, s-a rătăcit. Căutând încolo și-ncoace cărarea, a dat peste o căsuță. În căsuță locuiau trei urși. Unul, cel mai mare dintre cei trei urși, era tatăl. Se numea Mihail Ivanovici. Mama se numea Nastasia Petrovna. Pe ursuleț, puiul lor, îl chema Mișka.
Atunci când fetița intră în căsuță, cei trei urși nu erau acasă. În odaia în care urșii mâncau, masa era pusă. La masă erau trei scaune, unul mare, unul mijlociu și unul mic, cu pernuță albastră.
Pe masă se aflau trei străchini cu ciorbă, una mare, una mijlocie și una mică, albastră, și trei linguri, potrivite ca mărime cu străchinile. Fetița a gustat din fiecare strachină, cu lingura ce se afla lângă ea. Mâncarea lui Mișka, din strachina mică, i s-a părut că este cea mai gustoasă.
Fetița a vrut să se așeze să mănânce. A încercat să se urce pe scaunul cel mare, dar era prea mare și a căzut. S-a așezat atunci pe scaunul mijlociu. Tot nu i-a plăcut și s-a așezat pe cel mititel, unde s-a simțit foarte bine. A luat străchinuța albastră pe genunchi, a mâncat tot, apoi a început să se legene cu scaunul.
Scăunașul, însă, s-a rupt. Fetița s-a ridicat și a intrat în odaia de dormit. Aici se aflau trei paturi: unul mare, al lui Mihail Ivanovici, altul mijlociu, al Nastasiei Petrovna, și unul mititel, al lui Mișka. Fetița s-a urcat întâi în patul cel mare, dar era prea lat. Nici în cel mijlociu nu s-a simțit mai bine. S-a așezat în pătuț, unde s-a simțit minunat și a adormit imediat.
La prânz, urșii au venit acasă și au vrut să se așeze la masă. Mihail Ivanovici s-a uitat în strachină, apoi la scaun. S-a supărat rău că îi mâncase cineva din mâncare și se așezase cineva pe scaunul lui. La fel și Nastasia Ivanovna. Ursulețul Mișka a fost foarte necăjit, fiindcă lui îi mâncase cineva toată mâncarea din străchinuță și îi rupsese scăunașul.
Cei trei ursi intrară după aceea în odaia de dormit. Tatăl mormăi furios când văzu că cineva se urcase în patul lui și boțise așternutul. La fel și mama. Mișka, văzând că în pătuțul lui doarme cineva, începu să strige tare și voi să o muște pe fetiță.
Fetița a deschis ochii și i-a văzut pe cei trei urși furioși. Cum fereastra era deschisă, s-a repezit și a sărit afară. A luat-o la fugă atât de repede, încât cei trei urși nu au reușit să o prindă.

Sfârșitul povestirii pe scurt a poveștii ”Cei trei urși”

Sursa foto
Găsești textul întreg aici!
De același autor:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !