15 iulie 2018

INSULA MISTERIOASĂ. Povestire pe scurt (1)

roman de JULES VERNE

Partea întâi: Naufragiații văzduhului

Capitolul I

În după-amiaza zilei de 23 martie 1865, într-un loc necunoscut, deasupra apelor Oceanului Pacific, se aud mai multe glasuri. Niște navigatori aflați în nacela unui balon strigă disperați că se prăbușesc și hotărăsc să arunce din nacelă toate obiectele grele.
Este chiar timpul uraganului care ținuse o săptămână și făcuse dezastru pe trei continente: America, Europa și Asia. Cei cinci pasageri aruncă toate obiectele, chiar și pe cele strict necesare ca proviziile, armele și muniția.
Peste noapte puterea uraganului scade. În timpul zilei atmosfera se limpezește. Aerostatul plutește din ce în ce mai jos și începe să-și schimbe forma. Din sferic devine oval, se lungește, semn că pierde gaz.
Pasagerii aruncă ultimele lucruri, printre care și un săculeț cu 10000 de franci de aur. Se cațără apoi pe plasa balonului, toți cei cinci, împreună cu câinele Top, și taie frânghile care legau nacela de balon.
După ce țâșnește în aer, aerostatul începe din nou să coboare și, încet-încet, ajunge chiar la suprafața oceanului. Vântul îl smulge deodată cu putere, balonul pare că s-a ușurat și duce călătorii pe un țărm necunoscut. Numai că acum erau doar patru. Un călător și câinele căzuseră mai devreme și de aceea se ușurase balonul.

Capitolul II

Călătorii erau niște fugari din Richmond. În America de Nord avea loc războiul de secesiune, războiul dintre unioniști – statele americane din nord care doreau ca toate statele americane să se unească și să se abolească sclavia - și separatiști sau secesioniști, care doreau ca statele din sud să formeze o confederație separată, iar sclavia să rămână în vigoare -. Fugarii erau nordiști, prizonieri ai forțelor sudiste. Primul dintre ei era Cyrus Smith, inginer cu un bagaj impunător de cunoștințe, îndemânatic, curajos și cu voință puternică. Un altul era Gedeon Spillet, reporter renumit al  ziarului New York Herald. Curajos, energic, curios și plin de umor, căzuse prizonier într-o bătălie, în timp ce își scria impresiile.
La Richmond, Cyrus Smith fusese regăsit de Nab (prescurtare de la Nabucodonosor), sclavul negru care îi rămăsese credincios și nu se despărțise de el după ce îl eliberase.
Unii sudiști prinși în asediu erau nerăbdători să ajungă la armata separatistă. Guvernatorul Richmondului ar fi avut și el nevoie să comunice cu această armată, ca să anunțe situația orașului asediat. Un sudist a avut ideea să părăsească orașul cu ajutorul unui balon.
După ce balonul a fost pregătit, chiar în ziua fixată pentru plecare, a izbucnit uraganul și a trebuit să aștepte să se potolească. Uraganul s-a întețit mai tare. După două zile, Cyrus Smith a fost abordat de marinarul Pencroff. El venise la Richmond cu treburi, împreună cu Harbert Brown, fiul de cincisprezece ani al  fostului său căpitan. Acum avea el grijă de orfan. Fuseseră prinși în orașul asediat și nu avea decât gândul să fugă de aici.
Pencroff îi sugerase lui Cyrus Smith să fure balonul și să fugă. În noaptea următoare, cei cinci urcară în nacelă, urmați de câinele Top. Acesta era câinele inginerului și fugise după stăpânul său când acesta plecase.
După patru zile de călătorie cu balonul, călătorii parcurseseră 6000 de mile. Pe țărmul pe care ajunseseră lipseau Cyrus Smith și câinele lui, Top.

Capitolul III

Naufragiații pornesc în căutarea inginerului și a câinelui său. Dând un ocol mare, descoperă că se află pe o insuliță. Noaptea, obosiți și pătrunși de frig, nu se opresc din strigăte, în speranța că inginerul îi va auzi și va răspunde. A doua zi de dimineață, descoperă că insulița este despărțită printr-un canal de o coastă abruptă.
Nab sare în apa canalului și traversează înot, urmărit de privirile îngrijorate ale tovarășilor săi. Când ajunge pe țărm și dispare după o stâncă, ceilalți pornesc în căutare de scoici, spre a-și astâmpăra foamea. Câteva ore mai târziu, când refluxul face să scadă apa mării, traversează și ei, mai ușor decât o făcuse Nab.

* * * 

Sursa foto

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

14 comentarii:

  1. Mulțumesc e un rezumat foarte bun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că îl apreciezi și sper să citești toate episoadele. ☺

      Ștergere
  2. Super rezumat , pe măsura cărții . Chiar foarte bun și detaliat ! Succes în continuare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua! Acesta este rezumat pt volumul 1, nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Rezumatul este pentru o parte din volumul 1. Pentru continuare dai click la sfârșit, unde scrie cu albastru ”Insula misterioasă 2”.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mersi mult , chiar mi-a fost de ajutor

    RăspundețiȘtergere
  6. a fost cel mai bun rezumat

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !