13 iulie 2018

INSULA COMORII. Povestire pe scurt (1)

roman de Robert Louis Stevenson

Titlul original este ”Treasure Island”, tradus adesea la noi cu ”Comoara din insulă

Partea I Bătrânul pirat

Capitolul 1 Bătrânul lup-de-mare, la ”Amiralul Benbow”

Prin anul 1700 și ceva, tatăl lui Jim, băiatul care povestește întâmplările despre Insula Comorii, avea în grijă hanul ”Amiralul Benbow”. Într-o zi, la han sosi un marinar solid, murdar, cu o cicatrice pe față. Avea un cufăr și îngâna un vechi cântec marinăresc ”Cinșpe marinari pe cufărul omului mort,/ Iu-hu-hu ! Și-o sticlă de rom !”. Mulțumit că din han se vedea golful și că nu veneau prea mulți clienți, marinarul spuse că va rămâne acolo o vreme. El ceru să i se spună ”căpitanul”.
Oaspetele se ferea de marinari și îi dădu lui Jim câte un ban de argint pe lună ca să îl anunțe când vede un marinar cu un singur picior. Căpitanul bea mult rom și se îmbăta adesea. Cânta vechi cântece marinărești, fără perdea, și povestea istorii cumplite despre furtuni pe mare, despre oameni spânzurați și altele asemenea.

Hangiul era din ce în ce mai bolnav și venea să-l vadă doctorul Livesey. Auzind scandalul pe care îl făcea căpitanul, doctorul îi spuse acestuia, cu mult calm, că, dacă va continua să bea, va face un atac cerebral și va muri. Asta îl liniști pe căpitan pentru o bună bucată de vreme.

Capitolul 2 Câine Negru apare și dispare

Era o iarnă grea. Hangiul era tot mai bolnav și de treburile hanului se ocupau nevasta lui și băiatul. Într-o dimineață, pe când căpitanul era la plimbare pe țărm, îl căută la han un străin. Aflând că trebuie să vină de la plimbare, străinul îl trase pe Jim după ușă. Când căpitanul intră, îl strigă pe nume, Bill. Căpitanul, speriat, îl recunoscu pe vechiul său camarad, Câine Negru.
Cei doi rămaseră să stea de vorbă, dar curând se luară la ceartă și scoaseră cuțitele. Câine Negru fugi, rănit la umăr, iar căpitanul căzu fără simțire. Tocmai atunci intră doctorul Livesey. Îi desfăcu mâneca și descoperi, după tatuajul de pe braț, că este Billy Bones, un pirat cunoscut. Îi luă repede sânge, ajutat de Jim, și căpitanul își reveni. Doctorul îl avertiză că romul îi va aduce moartea și îl ajută să ajungă în pat.

Capitolul 3 Pata neagră

După-amiază, Jim se duse în odaia căpitanului să-i ducă doctorii și băuturi răcoritoare. Căpitanul era foarte slăbit și, cu toate acestea voia să fugă de teamă că va primi pata neagră, o amenințare din partea foștilor săi camarazi. Îi spuse lui Jim că fusese secundul lui Flint, vestit căpitan de pirați, și că deținea de la acesta o taină aflată în cufărul său. După aceasta umblau foștii săi camarazi.
Tatăl lui Jim muri chiar în acea zi. A doua zi, cum Jim și mama lui aveau alte griji, căpitanul bău rom cât poftea. Jim se afla la ușă când apăru un om ce părea orb. Pipăia drumul cu bățul, iar fața îi era acoperită de o glugă mare. Îi ceru băiatului mâna ca să-l conducă înăuntru. Jim îi dădu mâna, iar orbul îl înșfăcă zdravăn și îi ceru să-l ducă la căpitan. Ajuns la el, îi puse ceva în mâna stângă și plecă, mult mai sprinten decât venise.
Căpitanul se uită în mână, spuse că mai avea ceva timp, sări în picioare, dar se prăbuși, mort. Făcuse apoplexie, după cum prevăzuse doctorul.

* * * 

Sursa foto

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

8 comentarii:

  1. Va multumesc! Ma ajutat foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult, dar citește mai departe, nu s-a terminat aici! ☺

      Ștergere
  2. Multumesc.....m-a ajutat foarte mult!😒

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu plăcere! Mă bucur că te-am ajutat, deși emoticonul pe care l-ai pus zice altceva! :))

      Ștergere
  3. Mulțumesc foarte mult, m a ajutata la un capitol care nu îl înțelegeam acum îl înțeleg . Mulțumesc cc

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !