13 iulie 2018

INSULA COMORII. Povestire pe scurt (2)

roman de Robert Louis Stevenson

Capitolul 4 Cufărul căpitanului

Jim îi povesti mamei sale tot ce știa. Temându-se că vor da peste ei oamenii care îl amenințaseră pe căpitan, Jim și mama lui fugiră spre cătunul apropiat, ca să ceară ajutor. Acolo, însă, nimeni nu fu dispus să îi ajute, auzind de numele căpitanului Flint, mare căpetenie de pirați. Singurele lucruri pe care le obținură fură un pistol încărcat, pentru a se apăra, și trimiterea unui băiat ca să îl anunțe pe doctorul Livesey, ce era și magistrat.

Întorși la han, mama și Jim traseră perdelele, încuiară ușa și merseră să deschidă cufărul căpitanului. Nu găsiră mare lucru, niște lucruri fără mare valoare, o legătură de hârtii închise într-o pânză ceruită și o pungă cu bani. Mama voia să ia numai suma pe care căpitanul o datora pentru găzduire, așa că pierdu mult timp cu socotelile, fiindcă banii erau de multe feluri.
Auzind un fluierat în depărtare, cei doi se speriară. Mama luă câți bani apucase să numere, iar Jim luă legătura de hârtii. Ieșiră și o luară la fugă spre cătun, dar, în scurt timp, mamei i se făcu rău. Ocrotiți de ceața care nu se ridicase de tot, se ascunseră sub un podeț și priviră către han.

Capitolul 5 Sfârșitul orbului

Șapte-opt oameni, avându-l în mijloc pe cerșetorul cel orb, năvăliră asupra hanului. Dirijați de orb, pe care îl numeau Pew, intrară, căutară prin han, căutară și în cufăr, dar văzură că se umblase în el mai înainte. Pew le porunci celorlalți să scotocească și să-l găsească pe Jim, socotind că el luase hârtiile căpitanului Flint.
Se auzi din nou fluieratul care îi speriase pe Jim și pe mama lui. Era Dirk, tovarășul celor de la han, îi vestea că se apropie o primejdie. Pew nu voia să plece până nu găseau hârtiile, dar ceilalți o luară la fugă și îl lăsară acolo, în drum. În timp ce căuta disperat cu bățul pe unde să meargă, sosiră în goana cailor, vameșii anunțați de băiatul ce plecase spre doctorul Livesey. Calul unuia îl călcă în picioare pe cerșetor, lăsându-l mort în drum.

Capitolul 6 Hârtiile căpitanului

Mama fu adăpostită în cătun, iar Jim Hawkins fu dus de inspectorul Dance, șeful vameșilor, la casa doctorului Livesey. Doctorul lua masa la squire Trelawney, așa că merseră la acesta. Inspectorul povesti tot ce se întâmplase. După plecarea lui, doctorul și domnul Trelawney deschiseră pachetul cu hârtii luat de Jim din cufărul căpitanului. Jim privi și el la această operațiune. În pachet se afla un carnet și o hartă. În carnet erau înscrise sumele câștigate de Billy Bones din piraterie. Harta era a unei insule, Insula Comorii,  și pe ea erau însemnate cu niște cruci roșii locurile unde se aflau părți din comoară.
Domnul Trelawney se hotărî să pregătească un vas, ca să meargă în expediție după comoară împreună cu doctorul și cu Jim. Doctorul Livesey îi atrase atenția să păstreze secretul fiindcă îl știa că vorbește cam mult.

* * * 

Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !