11 iulie 2018

CUFĂRUL ZBURĂTOR. Povestire pe scurt (1)

basm de HANS CHRISTIAN ANDERSEN

Odată, un negustor foarte bogat a murit și toată averea i-a rămas fiului său. Acesta a risipit-o foarte repede și a rămas cu un halat vechi și patru bănuți de aramă. Un prieten i-a trimis un cufăr vechi, dar fermecat, care avea însușirea de a zbura, împreună cu o scrisoare în care îi spunea să-și facă bagajul.
Cum nu avea nimic, tânărul a intrat chiar el în cufărul zburator. Când l-a încuiat, cufărul a pornit în zbor.
Cufărul zburator l-a dus pe tânăr tocmai în țara turcilor, într-o pădure. A ascuns cufărul și s-a dus în oraș. Acolo nu l-a băgat nimeni în seamă, fiindcă toată lumea umbla îmbrăcată în halat și papuci, așa cum era și el. A văzut un palat cu ferestre înalte și a întrebat o femeie cine stă în el. Femeia i-a spus că acolo stă închisă fata sultanului. Cândva i se proorocise că va fi supărată din cauza unui iubit și de aceea nu avea voie să vorbească cu nimeni decât în prezența părinților ei.
Fiul negustorului s-a reîntors în pădure, a intrat în cufărul zburator și a zburat până pe acoperișul palatului. A intrat la prințesă și i-a spus că el e dumnezeul turcilor. Fata, neștiutoare, l-a crezut. L-a crezut și când i-a spus vorbe frumoase, iar când a cerut-o de soție i-a spus imediat că acceptă.
Prințesa l-a chemat pe tânăr să vină sâmbătă, când sultanul și sultana luau ceaiul la ea. Îl învăță să pregătească o poveste cu tâlc, cum îi plăcea mamei, dar și veselă, cum îi plăcea tatălui ei.
Sâmbătă seară, cufărul zburator l-a dus pe tânăr la palatul fetei, unde îl așteptau sultanul, sultana și toată curtea. După cum prevăzuse fata, sultana i-a cerut să spună o poveste cu tâlc, iar sultanul i-a cerut să aibă și haz.

* * *

Sursa foto



Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

4 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Da?! Ia citește ce a scris ”Unknown”-ul următor! :))
      Ai citit și partea a II-a? Ai trimiterea spre ea la sfâșit.

      Ștergere
  2. Mi- a placut foarte mult deoarece trebuia sa citesc acest tex in 10 minute ,dar pe alte site-uri era prea lunga.Multumesc

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !