11 iulie 2018

ACUL DE CÂRPIT. Povestire pe scurt

basm de HANS CHRISTIAN ANDERSEN






Acul de cârpit, care era destul de gros, se credea subțirel și avea impresia că este un ac de cusut fin.
Când degetele l-au apucat de mijloc, el le-a spus să-l apuce cu grijă, ca să nu cadă și să se piardă. Degetele l-au înfipt într-un papuc și el a zis că pielea e prea groasă și se va rupe. Și acul de carpit chiar s-a rupt.

Bucătăreasa i-a pus acului de cârpit o gămălie de ceară roșie și l-a înfipt în broboadă, ca pe o broșă. El s-a simțit atât de mândru, încât s-a săltat și s-a desprins din broboadă, căzând în jgheabul de spălat vasele. Dus de apă, s-a înfipt în canalul de pe marginea străzii.
Într-o zi, lângă acul de cârpit a ajuns un ciob de sticlă. Acul a crezut că este un diamant. I-a spus ciobului că el este o broșă. Amândoi credeau că sunt foarte prețioși și se mirau de cât de îngâmfați sunt ceilalți.
Și ciobul fusese al unei bucătărese. Ea îl punea și îl lua mereu dintr-o casetă. Ciobul a povestit cu dispreț despre degetele ei, pe care le socotea foarte încrezute. Cel mare spunea că omul fără degetul cel mare nu poate fi luat la oaste; arătătorul arăta toate cele și se băga în toate oalele; mijlociul privea peste capetele celorlate degete; inelarul purta brâu de aur, iar degetul cel mic, deși nu făcea nicio treabă, era foarte mândru de el.
Tocmai atunci a venit un șuvoi mai puternic de apă și a luat ciobul. Acul de cârpit a rămas din nou singur, să se gândească la el însuși, la cât de fin este, de gingaș și de subțire.
Niște copii, scormonind prin canal, l-au găsit și l-au înfipt într-o coajă de ou. Un camion a trecut deasupra și a spart coaja de ou, iar acul de cârpit a rămas lungit la pământ.

Sfârșitul povestirii pe scurt a poveștii ”Acul de cârpit”

Sursa foto

Citește și textul integral !

Ai putea să citești și alte povestiri pe scurt după basmele lui Andersen:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !