16 iulie 2018

CELE TREI RODII AURITE. Povestire pe scurt (2)

basm de PETRE ISPIRESCU

Țiganca se duse iar la fântână și se urcă în copac: Ea o ademeni cu vorbe mieroase pe fata cu părul de aur ce rămăsese din cele trei rodii aurite. O făcu să se culce cu capul în poala ei.  Îi înfipse acul vrăjit în cap și fata se prefăcu într-o pasăre de aur care zbură printre crengile copacului.

Când veni fiul de împărat, țiganca îi spuse că a lăsat-o prea mult să aștepte. Soarele i-a ars fața, iar vântul i-a zburlit părul. Fiul de împărat nu prea o crezu, dar nu avu încotro și o duse la palatul tatălui său. Nici acestuia nu-i veni să creadă că ea e fata frumoasă pe care o adusese fiul său după ce găsise cele trei rodii aurite. Așa că amână mereu cununia.
Pasărea de aur veni și ea la palat. Pe care pom se așeza și cânta, pomul se usca. Grădinarul îi spuse împăratului, iar acesta porunci să fie prinsă. Puse apoi să fie închisă într-o colivie de aur care stătea la fereastra lui. Aflând, țiganca se prefăcu rău bolnavă. Le dădu bani vracilor care o văzură, ca să spună că nu se va vindeca decât dacă va mânca pasărea. Așa se făcu, dar din sângele păsării crescu sub fereastra împăratului un brad înalt și frumos. Țiganca înțelese și iar se prefăcu bolnavă. Vracii spuseră că se va însănătoși numai dacă va fi tăiat bradul, va fi fiert, iar ea va face baie în apa aceea. Așa se făcu, dar împăratul se supără rău de tot. De când o adusese fiul său pe logodnica lui, el nu avea parte de ceea ce îi plăcea.
După ce fusese tăiat bradul, o cerșetoare bătrână luase și ea o surcea lată. Scoase acul care era înfipt în ea și o puse capac la singura oală pe care o avea. În zilele următoare, de câte ori se întoarse de la cerșit, găsi ordine și curățenie în casă. Într-o zi se ascunse ca să vadă ce se întâmplă. Din capacul oalei sărise o fată cu părul de aur, care începuse să trebăluiască prin casă. Bătrâna ieși la iveală și o întrebă cine este. Fata spuse doar că este o fată fără noroc și îi ceru să o lase să stea cu ea.
După un timp, fata îi ceru să cumpere din târg două bucăți de voal, una roșie și una verde. Cusu povestea ei pe fiecare dintre bucăți, apoi o trimise pe babă la palatul împăratului, să dea o bucată împăratului și pe cealaltă fiului de împărat. Cei doi înțeleseră acum ce se întâmplase.
Împăratul ceru să fie adusă țiganca în fața lor și îi spuse că trebuie să se deprindă a judeca, fiindcă va fi împărăteasă. Povesti despre o femeie căreia vecina ei îi furase un cocoș scump, de soi. Țiganca nu se gândi mult și spuse că vecina trebuie să fie omorâtă, iar cocoșul să fie înapoiat femeii. Împăratul zise atunci că el e femeia cu cocoșul, iar ea este cea care l-a furat, așa că și-a dat singură pedeapsa meritată. Și puse ostașii să îndeplinească osânda.
Toată curtea se duse apoi la casa babei și o aduseră la palat pe fata cu părul de aur, găsită de fiul de împărat după ce umblase atât amar de vreme după cele trei rodii aurite.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului ”Cele trei rodii aurite” 

Citește textul întreg al basmului !

Alte povestiri ale basmelor lui Petre Ispirescu:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !