roman de GEORGE CĂLINESCU
Capitolul XXIX
Pomponescu este uitat de toată lumea. Invită la masă pe Smărăndache cu soția, iar aceștia nu vin, dând un telefon abia după ce trecuse demult ora invitației. După acest incident, fostul ministru face o depresie, nu mai iese din casă, nu-și mai îngrijește ținuta și are gânduri negre în ceea ce privește banii. Se teme ca mama și soția lui să nu se zbată în sărăcie după moartea sa ori să nu ajungă ca bietul Ioanide, pe care chiar el îl scosese din casă.
După două-trei săptămâni pare că își revine din depresie. Începe să își îngrijească din nou ținuta, își ordonează lucrările și scrie un memoriu de activitate, apoi își revizuiește cursurile de la Școala de arhitectură. După aceasta scrie, asemenea unchiului său, Remus Pomponescu, un memoriu cu caracter autobiografic. Totuși, într-o zi, conversația sa abordează un nou subiect: despre sinucidere. Cum soția se scandaliză, trecu repede la altul.
Întâlnindu-se pe stradă cu Hagienuș, apoi cu Smărăndache, Pomponescu întreabă de bietul Ioanide, de Gaittany, de Saferian și de toți ceilalți. Dăruiește lui Hagienuș un zodiac antic egiptean, pe care acesta i-l vinde lui Ioanide, cum îi mai vânduse și alte antichități. Lui Smărăndache îi oferă o fotografie din tinerețe, de la Paris, de pe când era student. O revede pe Ioana la operă, în Tosca. A doua zi conversează, destul de comunicativ, cu mama și cu soția lui, printre altele din nou despre sinucidere, în general. Seara comentează starea vremii și se duce în dormitorul său. Dimineață este găsit mort. Era vorba chiar despre sinucidere, luase cianură de potasiu.
Capitolul XXX
Gonzalv Ionescu trece prin grele încercări, tot pândind catedra lui Conțescu și așteptându-i moartea. Conțescu se îmbolnăvește de mai multe ori, ba de alergie, ba de gripă, apoi dublă pneumonie și apoi un atac de apoplexie. De cîte ori își revine îl aduce pe Gonzalv la disperare, când se îmbolnăvește iar, îi aduce o rază de speranță.
Hagienuș și Gulimănescu pun pariu cine va ceda primul. Gulimănescu pariază că moare Conțescu, Hagienuș, că se face bine și Gonzalv Ionescu se lasă păgubaș într-un fel sau altul. Bolnavul adună amicii comuni de la Saferian și bietul Ioanide și se mulțumește să-i asculte vorbind, în timp ce el adună puteri. Gonzalv, în schimb, arată tot mai obosit, până într-o zi, când Suflețel aduce vestea că și-a găsit moartea în urma unui atac de cord.
Sfârșitul povestirii pe scurt a romanului ”Bietul Ioanide”
Alte povestiri pe scurt după același autor:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !
Mulțumesc mult pentru acest comentariu! Trăiesc in America și îmi doream tare mult sa citesc acest roman însă am găsit doar primul volum in format PDF, gratis. Eram nerăbdătoare sa aflu continuarea și povestirea dvs. m-a bucurat tare mult!
RăspundețiȘtergereCu plăcere! Mă bucur că v-am fost de folos!
Ștergere