4 iunie 2018

CARTEA NUNȚII. Povestire pe scurt (1)

roman de GEORGE CĂLINESCU

O sărutare în tren


Tânărul Ion Marinescu, Jim, revenea acasă după o călătorie făcută în străinătate. Călătorind cu trenul, în drum spre București, avu vecini de compartiment de tot felul. Un grăsan care mâncă mai mult rumegând, un ofițer bădăran care se culcă cu cizmele pe bancheta din față, dar și o domnișoară slăbuță și finuță, care îl atrase mult.
Atunci când ofițerul adormi de-a binelea și ocupă toată bancheta, punând o cizmă pe rochia fetei, îi făcu semn să vină lângă el și tot drumul simți nevoia să îi cuprindă umerii protector.
Ea încercă să deschidă geamul greu al compartimentului și el sări să o ajute. Mâinile li se întâlniră și el îi fură un sărut pe obraz și pe colțul gurii. Fata ieși pe culoar, apoi dispăru. Ajuns la Gara de Nord, Jim se pierdu și el în mulțime.

Casa cu molii

Când își revăzu casa, Jim  constată că se făcuseră unele reparații, insuficiente însă pentru a ascunde vechimea și decăderea ei. În interior nu era nimic schimbat, peste tot erau dulapuri și lăzi în care cele șapte femei care locuiau acolo înghesuiseră lucruri demult mâncate de molii sau de cocleală.
Mamă-sa, tanti Magdalina, cum o numeau toți, veni în odaia lui să-l vadă. Începu să se vaite de sănătate, apoi se lăudă că-i ștersese cărțile de praf și le așezase în ordine. Asta îl supără, întâi pentru că umblase în lucrurile lui, apoi pentru că îi stricase ordinea cărților, ordinea lui, dată după autori și preferințe, nu după mărime.
Veniră apoi tanti Ghenca și tanti Fira, două mătuși ale sale, apoi se duse el să o vadă pe tanti Mali, mătușa mătușilor lui, a cărei mamă, Iaca, încă mai trăia. Jim o văzu pe bătrâna Iaca într-o odaie mizerabilă, murdărită de pisici și de porumbei. Bătrâna ceru struguri, el îi dădu, iar ea mâncă cu lăcomie și Jim înțelese că nu i se dă de mâncare.

Masa celor zece

După ora două, lui Jim i se făcu foame, dar nimeni nu anunța masa. Se duse în sala în care mâncau, pe care el o numea refectoriu, gândindu-se la internate și la azilurile de bătrâni.
Masa era pusă, cu fețe de masă cârpite și zdrențuite, cu farfurii, tacâmuri și pahare pestrițe, din mai multe neamuri. Nu mai era nimeni acolo, așa că ieși în curte și se duse la bucătărie. Aici era tanti Agepsina, căreia îi spuse că îi este foame. Femeia începu să le cheme la masa pe toate și începură să iasă de prin odăile lor.
Apăru și tanti Caterina, numită madam Popescu, fiindcă era singura care avea bărbatul în viață.  Apărură și Silivestru, un bărbat de vreo 50 de ani și tanti Lisandrina, o femeie de vreo 40 de ani. Începură să mănânce și, tocmai când se iscase o discuție aprinsă despre faptul că nu i se dă Iachii să mănânce, apăru și dom' Popescu, cam cu chef. Începu o lungă discuție în contradictoriu cu femeile.
Obosit și sătul de atâta gâlceavă, Jim ieși, urmat de Silivestru care îi spuse să nu se îngroape acolo, să se ferească de molii și de igrasie cât mai e tânăr.

* * *

Sursa foto



Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !