3 iulie 2018

ARTHUR ȘI CAVALERII MESEI ROTUNDE (3)

legendă britanică


Arthur a hotărât să meargă să slujească drept simplu cavaler în garda unui rege. Deși Arthur era rege, așa voia el să își desăvârșească ucenicia de cavaler. L-a ales pe regele cel mai încercat de năvălirile saxone, Leodogan. A pornit spre ținutul acestuia, însoțit de Merlin, de regele Ban de Benoic și regele Bohor de Gannes, precum și de alți cavaleri viteji.



Nici n-au ajuns bine și au intrat în luptă. Arthur și cavalerii săi i-au înfrânt pe saxoni, ajutându-l pe Leodogan să-și păstreze regatul. Când s-a sfârșit lupta, regele Leodogan i-a poftit pe toți la un ospăț.

La masă, chiar în fața lui Arthur, a stat fata regelui, frumoasa Guinever (Guenever, Guinevere, Guenevere, Ginevra). Tânărul rege nu și-a putut dezlipi privirile de ea. După alte două bătălii, saxonii au renunțat și s-a făcut pace. Înainte de plecare, Merlin a pețit-o pe Guinever la tatăl ei. I-a spus cine este Arthur și Leodogan a primit bucuros. S-a făcut logodna și ar fi făcut și nunta dacă nu ar fi fost sosit vestea că sir Hector era asediat de saxoni și avea nevoie grabnică de ajutor.

Arthur l-a salvat pe cel care îl crescuse și i-a izgonit pe saxoni. Au mai urmat și alte lupte, în care a ieșit tot el învingător. Atunci, saxonii s-au unit cu anglii și alte neamuri și au pornit să-i nimicească pe briți. A avut loc bătălia de la Argoëd.
În noaptea dinaintea bătăliei, Merlin a visat-o pe zeița Inspirației. Ea i-a propus să se logodească. Îi dădea în dar puterea de a cânta din harpa fermecată atât de frumos încât toți briții să lupte neînfricați și să-i înfrângă pe dușmani. Condiția era ca Merlin să-i fie credincios pentru totdeauna. Vrăjitorul s-a învoit și, dimineață, s-a trezit cu inelul de logodnă pe degetul inelar. A cântat, într-adevăr, atât de însuflețitor, încât saxoni au fost răpuși cu toții. La întoarcere, Arthur l-a luat alături de el pe Merlin. Pe o pernă roșie erau duse sabia Excalibur și harpa fermecată, arătând astfel că arta ajutase armele să biruie.
Nunta regelui Arthur cu prințesa Guinever a avut loc la Londra. Toți nobilii au îngenuncheat, jurând că vor păzi onoarea regelui și a reginei sale.
După nuntă, Arthur a pus să fie retezat un stejar uriaș. Din trunchiul lui s-a făcut o uriașă masă rotundă. Regele a spus că toți cavalerii care vor sta în jurul Mesei Rotunde vor fi egali între ei. Vor avea datoria să îi ajute pe cei slabi, bătrânii și femeile, să-i ocrotească pe cei lipsiți de apărare și să apere dreptatea; să lupte pentru libertate, împotriva năvălitorilor; fiecare să-și închine biruințele doamnei căreia i-a dăruit inima.
S-a dat apoi de veste peste tot că sunt așteptați în jurul Mesei Rotunde cei mai viteji, mai drepți și mai buni dintre cavaleri, indiferent de rangul lor nobiliar.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !