3 iulie 2018

ARTHUR ȘI CAVALERII MESEI ROTUNDE (2)

legendă britanică

În timp ce Arthur creștea, Merlin s-a dus în pădurea Brocéliande. A întemeiat acolo faimoasa școală a zânelor. Chiar lângă pădure se afla casa seniorului Dyonas. Într-o zi fata acestuia, Viviane, a ieșit la plimbare în pădure. L-a întâlnit pe Merlin și i-a cerut să o învețe și pe ea arta magiei.

Vrăjitorul i-a dat întâlnire fetei, pe a doua zi, la fântâna Baranton. Fata s-a dus la întâlnire. La fântână se aflau Merlin, pitici și zâne. Cea mai puternică era zâna Morgana, o soră de-a lui Arthur. El nu știa nimic despre ea, fiindcă fusese dus de mic de la casa părinților săi. Ea avea un castel mare, chiar în Brocéliande. Mai avea unul și în adâncurile mării și mai avea și o insulă în largul mării, insula Avalon. Toate erau nevăzute pentru ochii muritorilor de rând.
Morgana a privit-o cu atenție pe Viviane și i-a spus vrăjitorului că acea fată îl va întrece într-o zi.
După ani de învățătură, Viviane a devenit zână. Acum avea și ea în stăpânire un lac, în fundul căruia își făcuse, ca Morgana, un palat. Aici îl creștea pe Lancelot, fiul regelui Ban, pe care îl răpise la sfatul lui Merlin. Acesta pregătea cavalerii care aveau să-i fie tovarăși lui Arthur.
Tot în anii aceia, regele Uther Pendragon a luptat fără odihnă să apere pământurile britonilor de năvălirile saxonilor. După bătălia de pe câmpia Saint-Albans, în care saxonii îi învinseseră pe britoni, regele s-a întors acasă foarte supărat și tare obosit. A oftat necăjit că nu are și el un fecior care să continue lupta. Merlin se afla și el acolo și, auzindu-l pe rege, i-a spus că feciorul lui îi va urma la tron.
După moartea regelui, Merlin a spus tuturor că va urma la tron numai acela care va fi în stare să cucerească sabia Excalibur din insula Avalon, insula Morganei. S-au dus mulți să caute sabia, dar toți și-au găsit pieirea.
Merlin i-a ieșit în cale lui Arthur și i-a vorbit despre sabie. Cine o avea, de nimeni nu putea fi înfrânt, doar dacă l-ar fi trădat cineva dintre ai săi. Cei doi au pornit pe mare după sabie.
Pe insula Avalon se afla un munte păzit de un balaur cu trei capete. În vârful muntelui stătea un uriaș vultur negru, care ținea sabia cea strălucitoare în gheare. Merlin a cântat un cântec din harpa lui cea fără de pereche, iar balaurul a adormit pe dată. Cei doi au coborât pe țărm, unde se afla Morgana. Ea i-a spus că este sora lui, că el este urmașul regelui Uther Pendragon și că are datoria să lupte în fruntea cavalerilor ca să îi gonească pe năvălitorii saxoni.
Arthur a pornit să lupte cu vulturul și și-a dobândit sabia. Pe ea scria că se numește Excalibur și că nu poate fi stăpânită decât de regele Arthur, pentru a apăra libertatea britonilor.
La Londra, nobilii se tot socoteau pe cine să aleagă rege, ca să le fie lor bine. Ei au hotărât ca în noaptea de Anul Nou să își aleagă un rege dintre ei, fiindcă nu venise nimeni cu sabia din Avalon. Chiar în noaptea aceea și-au făcut apariția Merlin și Arthur cu sabia lui minunată. Arhiepiscopul a voit să îl urce îndată pe tron. Nobilii s-au opus, fiindcă, spuneau ei, tânărul nu avea sânge regal. Atunci, Merlin a dezvăluit cine este Arthur, aducându-l drept martor pe sir Hector, care îl crescuse. Arthur a fost încoronat rege al Britaniei.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !