3 iulie 2018

ARTHUR ȘI CAVALERII MESEI ROTUNDE (4)

legendă britanică


În jurul Mesei Rotunde a lui Arthur s-au adunat mulți cavaleri viteji: regii Ban și Bohor, feciorii regelui Bohor, Leodogan, Ivain și Keu, Gawain și Mordred și mulți alții.

Cel mai de seamă era, însă, Lancelot, fiul lui Ban și nepotul lui Bohor. El fusese răpit de mic de zâna Viviane. Ea îl crescuse lăsându-l să creadă că ea e mama lui.

Tânărul întâlnise odată în pădure doi cavaleri și aflase de la ei despre regele Arthur și cavalerii Mesei Rotunde. Zâna ar fi vrut să-l țină toată viața lângă ea și nu prea voia să-i povestească. El a insistat atât, că până la urmă ea a cedat.

Viviane i-a spus lui Lancelot și că el este, de fapt, fiul regelui Ban și al reginei sale. L-a trimis la ei, să ia binecuvântarea părintească, apoi l-a condus la Camelot, la curtea regelui Arthur.

Arthur l-a acceptat bucuros și Lancelot du Lac avea să fie primul dintre cavalerii Mesei Rotunde. De îndată ce s-au zărit, cavalerul Lancelot și regina Guinever au simțit în inimă o iubire despre care știau că nu este permisă. Lancelot s-a hotărât în sinea lui să lupte cu iubirea aceea, dar să închine în taină toate victoriile sale doamnei Guinever.

Viviane a plecat tristă spre lacul ei. Era supărată pe Merlin, socotind că din cauza lui îl pierduse pe Lancelot. L-a rugat pe vrăjitor să o însoțească și pe drum l-a ademenit să fie iubitul ei. Merlin era cât pe-aci să cedeze, dar s-a auzit glasul zânei Inspirației, care i-a reamintit că purta pe deget inelul ei. Merlin și-a luat de îndată harpa și s-a întors la Camelot.
Arthur și cavalerii lui au dus multe bătălii, în care au ieșit învingători, conduși de muzica fermecată a harpei lui Merlin. Cel mai viteaz a fost Lancelot, așa că, la întoarcere, el a fost acela care a primit răsplata, sărutul Guineverei. Sărutul l-a tulburat și, ca să uite, cavalerul a plecat în cautare de aventuri cavalerești, de lupte și trofee, așa cum era obiceiul pe atunci. În toate a ieșit învingător, numai Graalul nu a izbutit să îl găsească. Toți cavalerii căutau acest potir cu puteri nemărginite, dar nimeni nu reușise să îl găsească.
În drumurile lui, Lancelot a eliberat o fată, Elaine, din puterea unui vrăjitor. Tatăl fetei, regele acelui ținut, a voit să-i dea fata de soție, drept răsplată. Lancelot, cu inima dăruită Guineverei, l-a refuzat. Fata, îndrăgostită de el, i-a dat să bea o băutură vrăjită. Cu mințile pierdute, el a văzut-o în locul ei pe Guinevere și a îmbrățișat-o. Când s-a trezit, a plecat foarte supărat, căci socotea că și-a trădat iubirea. Elaine a născut la vremea cuvenită un fiu. Băiatul s-a numit Galahad și, când a ajuns la vârsta tinereții, a devenit și el cavaler al Mesei Rotunde. Fiind neprihănit și viteaz, el a fost cel care a găsit Graalul, spre marea bucurie a regelui Arthur.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !