12 iunie 2018

ZEUS ȘI LEGENDELE NAȘTERII SALE

după Legendele Olimpului de Al. Mitru

Atunci când zeul Cronos se însoţise cu zeiţa Reea, tatăl lui, zeul Uranus, îi proorocise că toţi copiii săi  se vor ridica împotriva sa şi îl vor detrona.
Cronos a născocit atunci un plan groaznic. Să îi înghită cu totul pe nou-născuţii săi, căci nu avea încredere în nici o temniţă în care ar fi putut să îi închidă.
Reea născuse deja doi băieţi, pe Hades şi Poseidon, şi trei fete, Hestia, Demetra şi Hera. Cum se născuse unul, tatăl său îl şi înghiţise.
Acum Reea urma să nască al şaselea copil şi ar fi vrut măcar pe el să îl salveze. I-a cerut sfatul mamei sale, Geea, iar aceasta a ascuns-o într-o peşteră întunecoasă din insula Creta.  Acolo l-a nascut pe Zeus.
Reea s-a dus iute la Cronos şi i-a dat o piatră înfășurată în scutece moi, spunând că e copilul. Grăbit, şi cum nici nu vedea prea bine, Cronos a înşfăcat pietroiul şi l-a înghiţit pe loc, mulţumit că a îndepărtat primejdia.
Zeus rămăsese în grija unor semizei, născuţi de bunica lui, Geea. Aceştia primiseră poruncă să facă zgomot mare, să cânte şi să dănţuiască, lovindu-şi scuturile cu armele, ca să nu se audă cumva plânsetul copilului în cer, la tatăl său.
Două nimfe, Ida şi Adrasteea, aveau grijă de copilaşul aşezat într-un culcuş din aur. Doică i-a fost capra Amalteea, adusă de nimfe pentru a hrăni copilul cu laptele ei. Capra avea grai omenesc şi se juca cu băiatul cum se joacă mamele cu copiii lor. El creştea văzând cu ochii şi era foarte puternic de mititel. Odată se juca cu Amalteea şi a apucat-o de un corn atât de tare, că  rămas cu el în mână.
Lui Zeus i-a părut rău că îi rupsese cornul Amalteeei, fiindcă ţinea mult la ea. De aceea, a hotărât ca acest corn să fie mereu plin cu fructe: mere, pere, struguri, smochine şi altele, astfel încât capra să aibe mereu hrană din belşug. Mai târziu, cornul avea să primească denumirea de cornul abundenţei, iar semnul său pictat pe locuinţe avea sa fie socotit aducator de noroc. După moarte, Zeus a pus-o pe Amalteea pe bolta cereasca, sub forma constelaţiei Caprei, iar cu pielea ei fermecată se spune că ar fi fost acoperită pavăza sau egida zeiţei Atena.
Cu lapte de capră şi miere de albine, cu nectar şi cu ambrozie, Zeus a crescut într-un an cât alţii în douăzeci şi cinci, aşa că după un an era gata să îl răstoarne pe Cronos, tatăl său, şi să preia puterea.

Sursa foto

Sfârșitul povestirii pe scurt a legendelor nașterii lui Zeus

Alte povestiri după Legendele Olimpului:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !