29 iunie 2018

WINNETOU. Povestire pe scurt (5)

roman de KARL MAY


4. De două ori în ghearele morții (continuare)


Winnetou și Inciu-Ciuna se reîntorc cu oștenii lor. În lupta care se încinge, Old Shatterhand este nevoit să-l doboare pe Inciu-Ciuna, pentru a-și apăra viața. Winnetou îl vede deasupra corpului tatălui său și îl rănește grav, lovindu-l în umăr și străpungându-i fața și limba cu cuțitul. Old Shatterhand îl doboară și pe el cu ultimele puteri, apoi cade, izbit de un indian cu pușca în cap.

Când își revine, Old Shatterhand vede că albii și kiowașii care nu muriseră erau prizonieri. Sam Hawkens îi povestește că le spusese lui Inciu-Ciuna și lui Winnetou că sunt prietenii apașilor, dar aceștia nu îl crezuseră. Noroc că Winnetou fusese mai îngăduitor și îi bandajase gâtul lui Old Shatterhand, lăsându-l apoi pe Sam să îl îngrijească. Tânărul zace fără cunoștință timp de trei săptămâni după care Sam îl anunță pe Winnetou că și-a revenit. Acesta îl desparte pe tânăr de călăuze și le spune că se vor mai vedea numai în ziua morții.
Old Shatterhand este dus într-o odaie, în care se mai aflau și două femei, una bătrână și una tânără. Cea tânără era frumoasă și frumos îmbrăcată și semăna cu Winnetou. Spre uimirea lui, fata îi vorbește în engleză, destul de corect. El vorbește cu greu, căci îl durea rana din gură. Află că o cheamă Nșo-Ci, adică Zi Frumoasă. Îi spune și ei că îl doborâse pe Winnetou prima oară pentru a-l salva și a doua oară pentru a-și salva viața lui, dar fata spune că fratele ei nu crede acest lucru.
Old Shatterhand află că tovarășii lui sunt bine, dar sunt închiși. Kiowașii prizonieri se aflau și ei acolo, în așteptarea răscumpărării pe care ai lor urmau să o plătească pentru a-i elibera.Tânărul o roagă pe fată să le dea de veste celor trei călăuze că e mai bine și să-l aducă pe Winnetou la el, fiindcă are să-i spună  ceva important. Fata îi spune că fratele ei nu va veni și că îl va vedea numai în ziua morții sale.
Într-o dimineață, Nșo-Ci, cu lacrimile pe obraz, îi spune că a venit ziua în care kiowașii pleacă la ei acasă, iar tânărul și cei trei tovarăși ai lui vor muri. Tânărul este scos afară și își dă seama că se află în valea lui Rio Pecos. Este dus într-un loc unde se aflau patru stâlpi înfipți în pământ. De trei stâlpi erau legați tovarășii lui și de cel liber fu legat chiar el. Apașii hotărâseră să-i tortureze, apoi să-i ardă. Discuția dintre căpetenii și Old Shatterhand îi face să se răzgândească. Indienii hotărăsc ca tânărul să se întreacă cu Inciu-Ciuna la înot, timp în care căpetenia avea să încerce să-l omoare cu un tomahawk (o secure indiană). Dacă Old Shatterhand avea să reușească să traverseze înot râul și să ajungă sub un cedru de pe mal, atunci albii vor scăpa cu viață. Dacă va fi ucis de Inciu-Ciuna, vor muri și albii rămași pe mal.
Old Shatterhand izbutește printr-un vicleșug să tracă râul și să ajungă la cedru fără a fi nimerit de Inciu-Ciuna. Winnetou vestește că albii au scăpat de pedeapsă și abia atunci Old Shatterhand îi arată șuvița de păr, dovada că el îi eliberase din mâinile kiowașilor. Furios, Tangua îl provoacă la luptă, cu pușca, dar nu îl nimerește, în schimb Old Shatterhand îi sfărâmă amândoi genunchii. Winnetou și sora lui îl numesc acum pe tânăr  ”fratele alb”, iar Inciu-Ciuna îi propune să fumeze împreună pipa păcii.

* * *

Urmează Winnetou (6)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !