29 iunie 2018

WINNETOU. Povestire pe scurt (4)

roman de KARL MAY


3. Winnetou încătușat (continuare)


Sam Hawkens alege cu pricepere locul în care urma să fie atrași apașii pentru a fi capturați de kiowași. După aceea, el și Old Shatterhand i-ar fi eliberat pe Winnetou și Inciu-Ciuna, pentru a obține recunoștința lor. În felul acesta voiau să-i facă să renunțe să se răzbune pe toți albii din tabără pentru moartea lui Klekih-Petra.

Vânătorul se duce în cercetare până la tabăra apașilor care se îndreptau spre ei și ascultă ce vorbesc. Află planul lor: voiau să-i ia prizonieri pe toți albii și să-i omoare în chinuri. Un regim special pregătiseră pentru Rattler, ucigașul lui Klekih-Petra. Avea să treacă prin toate torturile cunoscute de apași, dar câte puțin, ca să nu-și afle moartea prea repede. Dacă nu avea să moară, voiau să-l îngroape de viu, în aceeași groapă în care urma să-l îngroape pe Klekih-Petra.
Seara, albii se adună în jurul focurilor și se prefac că nu au nici o bănuială și nici o grijă. Kiowașii se ascund nevăzuți în jurul taberei. Când focurile sunt aproape să se stingă, albii se prefac că se culcă. La adăpostul întunericului se duc târâș până când ajung la caii lor. Așteaptă să audă strigătul de luptă al apașilor care se reped în tabără, întețesc focurile și rămân uimiți când văd că albii nu sunt nicăieri. Apașii se pregătesc să se retragă și chiar atunci Old Shatterhand și cele trei călăuze sar asupra lor. Tânărul îl capturează pe Winnetou, iar ceilalți trei, pe Inciu-Ciuna. În același timp kiowașii sar asupra apașilor. Aceștia se apără cu îndârjire, dar fiind mult mai puțini decât kiowașii, unii mor în luptă, iar ceilalți sunt luați prizonieri. Tangua, căpetenia kiowașilor îi ia și pe Winnetou și pe Inciu-Ciuna, deși, după legile Vestului, aceștia erau prizonierii celor patru albi.
Prizonierii sunt legați în picioare, de copaci. Cel mai strâns sunt legate cele două căpetenii, cărora li se învinețiseră trupurile, iar sângele părea că le va țâșni din clipă în clipă. Noaptea, Old Shatterhand se strecoară până la căpeteniile indienilor și le taie curelele cu care erau legați. Ia curelele cu el și, când îi taie legăturile lui Winnetou, îi taie și o șuviță de păr, pentru a putea dovedi că el îl eliberase. Se furișează înapoi și nu spune nimănui că el îi eliberase, nici măcar lui Sam Hawkens.
Când descoperă absența celor două căpetenii, kiowașii încep să urle de mânie. Tangua smulge săculețul cu ”medicamente”, adică amuleta de la gâtul paznicului care veghease asupra prizonierilor, cea mai mare dezonoare pentru un indian, care acum este ca și mort pentru tribul lui.

4. De două ori în ghearele morții

Old Shatterhand le spune tovarășilor săi că nu va lăsa cu nici un chip să fie schingiuiți apașii. În cel mai rău caz, îl va lua prizonier pe Tangua și va amenința că îl ucide dacă se atinge cineva de apașii prizonieri.
Chiar așa se și întâmplă, dar vicleanul Tangua, odată făcut prizonier, îi propune lui Old Shatterhand să lupte cu un războinic kiowaș. Dacă va învinge, apașii nu vor fi uciși de kiowași. Se stabilesc condițiile luptei, cu cuțitul, într-un anumit loc bine delimitat, apoi Old Shatterhand și Tangua fumează pipa păcii, ca să întărească înțelegerea.
La locul luptei, Old Shatterhand vede că Tangua îl alesese pe cel mai voinic luptător dintre kiowași, Metan-Acva, al cărui nume însemna Cuțitul Fulger. Când începe lupta, tânărul își dă seama, după felul în care kiowașul ținea cuțitul, că avea să încerce să-i spintece burta. Privindu-l în ochi, o sclipire îi dă de veste că va ataca și îi parează atacul, înfigându-i el kiowașului cuțitul în inimă.

* * *

Urmează Winnetou (5)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !