29 iunie 2018

WINNETOU. Povestire pe scurt (6)

roman de KARL MAY


5.  Zi-Frumoasă


Șefii indieni și familiile lor locuiau în pueblo, o așezare de piatră construita în vreo opt-nouă etaje, în care etajele erau din ce în ce mai mici pe măsură ce urcai. Winnetou și tatăl său îi oferă lui Old Shatterhand o cameră mare, la etajul al treilea, unde locuiau și ei și Nșo-Ci, Zi-Frumoasă. Sam și ceilalți doi primesc și ei, împreună, o cameră asemănătoare.



Nșo-Ci aduce tot ce trebuie pentru ca odaia lui Old Shatterhand să devină confortabilă, iar Inciu-Ciuna se ocupă de camera celor trei vânători. Zi-Frumoasă îi aduce tânărului un calumet, trimis de Inciu-Ciuna și făcut chiar de către fată. Ea îi povestește că Winnetou îl îndrăgise din prima clipă și că regretase că trebuie să îl considere dușman. Îi mai spune că Rattler, ucigașul lui Klekih-Petra, se afla acum la stâlpul torturii și va muri după ce va trece prin toate caznele cunoscute de indieni. Aflând că ea voia să se ducă să privească, Old Shatterhand îi spune că o femeie nu trebuie să privească așa ceva. Zi-Frumoasă îi răspunde că știe de la Klekih-Petra că femeile albe privesc cu plăcere cum sunt omorâte animalele pentru masă, țin păsări în colivii, privesc cum boxerii își zdrobesc fețele și râd când sclavii negri sunt biciuiți. Consideră, atunci, că ea poate privi liniștită cum piere un ucigaș ticălos.
Old Shatterhand își propune să-i convingă pe apași să nu îl tortureze pe Rattler înainte de a-l ucide, cu toate că Sam nu este de acord cu asta și îl sfătuiește să nu intervină, ca să nu-și piardă stima indienilor. Se duc cu toții la stâlpul torturii, unde se aflau toți indienii și căpeteniile lor. Old Shatterhand discută cu Winnetou, iar acesta obține de la tatăl său permisiunea ca, dacă Rattler își cere iertare de la Old Shatterhand pentru răul pe care îl provocase, să scape de torturi și să primească o moarte ușoară. Aceasta în memoria lui Klekih-Petra, care le vorbise mult despre iertarea dușmanului, în spiritul creștin.
Rattler nu numai că nu își cere iertare, dar îl și jignește pe tânăr. Atunci încep torturile, iar Rattler se văicărește, urlă și țipă atât de jalnic, încât indienii îl socotesc nedem de torturi și îl împușcă. După aceasta, se pregătesc să-l înmormânteze pe Klekih-Petra. Înainte de înmormântare, Old Shatterhand îi spune lui Winnetou că dascălul lui fusese din aceeași țară cu el și că ultimele lui cuvinte fuseseră ca să rămână alături de Winnetou. Tânărul indian îi spune că sunt prieteni și vor lega frăție de sânge chiar la mormântul lui Klekih-Petra.
Old Shatterhand cioplește o cruce din lemn pentru mormânt împreună cu cei trei vânători. La mormânt, în fața tuturor indienilor, Winnetou și Old Shatterhand amestecă în câte o ceașcă apă din râu cu câteva picături de sânge și fiecare bea din ceașca celuilalt, simbol al legământului de frăție de sânge. Old Shatterhand este primit în rândul apașilor, cu rang de mare căpetenie. După ceremonie, Winnetou și Old Shatterhand  stau de vorbă la mormânt. Indianul spune că în ziua următoare vor fuma pipa păcii cu cei trei vânători, pentru a consfinți faptul că și ei sunt socotiți frați.
Winnetou îl întreabă pe Old Shatterhand de ce se alăturase hoților de pământuri, cum îi socoteau indienii pe constructorii căii ferate, care nesocoteau drepturile lor asupra pământului. Tânărul îi spune că din nevoia de a-și câștiga pâinea. Winnetou spune că, de vreme ce își pierduse câștigul din cauza indienilor, el va avea grijă ca să își recupereze paguba.

* * *

Urmează Winnetou (7)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !