30 iunie 2018

WINNETOU. Povestire pe scurt (23)

roman de KARL MAY


18. Bandiții de pe calea ferată


După ce face o călătorie în Europa, Old Shatterhand revine în America. Fără să mai știe pe unde este Winnetou, el vrea să exploreze ținuturile din Munții Stâncoși declarate de Congresul Statelor Unite parc național, sub numele Yellowstone.
Old Shatterhand pornește în călătorie cu trenul. În a doua zi de călătorie, un individ caraghios, mic și gras, s-a urcat în tren și s-a așezat chiar în fața lui. Îmbrăcămintea lui, din veșminte întărite ca scoarța și rămase scurte și strâmte, încălțările și armele îi amintesc lui Charlie de Sam Hawkens.

Într-un târziu, cei doi intră în vorbă, iar grăsanul se distrează cum se distraseră cândva și Sam Hawkens și Sans Ears, auzind că fercheșul bărbat, cu haine curate și mâini albe, e scriitor și vrea să urce în munții plini de pericole. Charlie nu îi spune cine este și îl lasă să se amuze pe seama lui și să îl trateze ca pe un greenhorn.
În ziua următoare trenul se oprește brusc. În față, linia ferată fusese distrusă și un tren cu lucrători și provizii fusese atacat. Railtroublerii, bandiții de pe calea ferată, omorâseră călătorii, jefuiseră trenul, apoi îi dăduseră foc. Old Shatterhand începe să examineze urmele lăsate de tâlhari, în timp ce personalul trenului se apucă să repare linia ferată.
Urme căutase și grăsanul, dar nu găsise nimic, așa că tare se mai miră când Old Shatterhand îi spune că fuseseră douăzeci și șase de cai, iar călăreții erau douăzeci și trei de albi și trei indieni siucși ogellallași. Șeful era un alb care șchiopăta de piciorul drept. Grăsanul rămâne mut de uimire ascultând deducțiile lui Old Shatterhand, pornind de la urmele găsite. Îl întreabă dacă știe să călărească și îl pune să-și demonstreze dibăcia de trăgător. Precizia cu care doboară Charlie pasărea în zbor îl încântă și pe el și pe călătorii care asistaseră la această demonstrație.
Grăsanul se prezintă. Era  Fred Walker-cel-Gras, un westman vestit. Îi spune lui Old Shatterhand că este în urmărirea unuia Haller, șeful unor bandiți. Haller șchiopăta de piciorul drept și Walker era sigur că banda lui atacase trenul. Grăsanul îi cere lui Old Shatterhand să îl ajute să-l prindă pe Haller. Old Shatterhand spune că va rămâne cu el și îl va ajuta. Cei doi își spun acum pe nume, Fred și Charlie.
Fred își coboară iapa, pe nume Victory, din tren, și pornesc la drum. Charlie merge pe jos, așteptând ocazia să prindă un mustang. A doua zi văd la mare depărtare un indian călare, ducând de frâu un alt cal, încărcat cu poveri. Indianul trage un foc de avertizare, iar Charlie recunoaște glasul armei lui Winnetou. El era, într-adevăr. Old Shatterhand îi povestește cum ajunsese acolo, iar Winnetou se oferă să meargă cu ei în căutarea lui Haller. Fumează toți trei pipa păcii, apoi Winnetou povestește și el cum de se afla în acele locuri, atât de departe de meleagurile apașilor.  Venise să răzbune jignirea adusă de o căpetenie a siucșilor-dakota. Pe calul cu poveri avea trofeele luate în lupta cu siucșii.  Winnetou îngroapă trofeele și îi oferă calul lui Old Shatterhand. A doua zi, în zori, cei trei pornesc mai departe.

* * *

Urmează Winnetou (24)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !