30 iunie 2018

WINNETOU. Povestire pe scurt (22)

roman de KARL MAY


17. În California (continuare)


În restaurant, Old Shatterhand, Sans Ears și Bernard Marshall ascultă povestirile unui om care venea de la minele de aur unde se aflase și Allan, fratele lui Bernard. Bântuiau pe acolo niște bandiți care, ajutați de catârgii, îi jefuiau și îi omorau pe căutatorii de aur. Aceștia, după ce adunau destul aur, îl vindeau unor negustori ca Allan Marshall.Căutătorii de aur plecau apoi cu banii înapoi spre meleagurile de unde veniseră, de multe ori bolnavi de la atâta stat în apă până la brâu, cu sita pentru pământul aurifer în mâini. Pe drum, erau atacați de bandiți. Omul care povestea era singurul care rămăsese în viață dintr-un grup de nouă căutători de aur. El adaugă că toți erau bandiți pe la minele de aur, în afară de mineri: și birtașul, și negustorul de la magazin, și poștașul. Omul le mai spune că îi văzuse fața șefului bandiților, un mulatru cu o cicatrice pe față. Cei trei, împreună cu Winnetou și cu Bob, pornesc a doua zi către minele de aur de la Yellow-Water-Ground.
La birtul din Yellow-Water-Ground cei cinci află că Allan Marshal făcuse afaceri bune și plecase fără ca nimeni să știe încotro. Nu numai atât, dar află și că îl căutaseră, cu două zile înainte, doi albi și un mulatru. Scotociseră locul în care fusese instalat cortul lui Marshall, găsiseră o hartă pe care o studiaseră îndelung, apoi plecaseră pe urmele lui, spre Short-Rivulet.
Old Shatterhand și Bernard se duc la Buller, fostul ajutor al lui Marshall, pe care acesta îl dăduse afară pentru că îl prinsese furând. Buller le confirmă bănuielile: albii care îl căutau pe Allan erau cei doi Morgan, iar mulatrul era Shelley, capul jefuitorilor. Momit cu bani, Buller dă la iveală și niște scrisori scrise de Allan tatălui său, dar cei doi descoperă la el și ceasul de aur pe care îl furase de la Allan.
Buller fuge la han și îi asmute pe oameni împotriva  celor cinci, dar aceștia se apără și îi înving. Ei pornesc spre Short-Rivulet, pe urmele lui Allan. Pe drum, poposesc spre a citi scrisorile acestuia. Într-adevăr, plecase pe ascuns, cu nuggeți cu tot, spre Short-Rivulet. După o săptămână de mers, cei cinci ajung și ei în munți, la Black Eye, lacul în care își vărsa apele Short-Rivulet.
În mica vale a râului călătorii găsesc corturi sfâșiate și dărâmate, semne de luptă, dar nici un cadavru. Pornesc pe urmele bandiților, dar la un moment dat aceștia se despart  în două grupuri. Probabil unii, conduși de Patrik Morgan, duceau prada la loc sigur, iar alții, conduși de Fred Morgan, îl urmăreau pe Allan. Old Shatterhand, Winnetou și ceilalți preferă să îl urmărească pe Morgan-tatăl, ca să îl poată regăsi pe Allan. În drum descoperă urme ale unui grup mare de indieni shoshones sau snakes și în scurt timp ajung la tabăra acestora. Cum Winnetou și Sans Ears erau prieteni cu căpetenia lor, Ko-Tu-Ho sau Fulgerul-Nimicitor, indienii shoshones îi primesc cu prietenie pe călători. Bernard, însă, descoperă lângă un cort trupul fără viață al fratelui său. Ko-Tu-Ho povestește că au asistat la urmărirea lui Allan și a celor doi însoțitori ai săi de către paisprezece inși. Până să ajungă la ei, Allan fusese împușcat mortal. Indienii îi prinseseră pe unsprezece dintre atacatori. Printre ei se afla mulatrul, dar nu și cei doi Morgan.
Împreună cu Ko-Tu-Ho, cei cinci pornesc în urmărirea  fugarilor. Pun mâna pe Patrik Morgan, apoi și pe Fred Morgan. Îi aduc în tabăra indienilor și îi leagă într-un cort, urmând să fie judecați a doua zi. Noaptea, bandiții reușesc să-și dezlege legăturile și încearcă să ucidă străjile, pentru a fugi. Indienii, conduși de Winnetou, îi înconjoară și le iau viața, spre dezamăgirea lui Sans Ears, care își închipuise altfel răfuiala cu cei doi Morgan.

* * *

Urmează Winnetou (23)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !