30 iunie 2018

WINNETOU. Povestire pe scurt (21)

roman de KARL MAY


17. În California


Winnetou, Old Shatterhand, Sans Ears, Bernard Marshall și Bob traversează Rio Colorado, îndreptându-se spre California. Bernard speră să îl găsească acolo pe fratele său, Allan, Bob își urmează stăpânul, iar ceilalți trei vor să-i prindă pe Morgan - tatăl și fiul.

Pe drum, călătorii se întâlnesc cu niște indieni comanși, care fuseseră în urmărirea celor doi Morgan. Ajunseseră la hotarul dintre comanși și indienii navajo și trebuiseră să se reîntoarcă.

Călătorii merg mai departe și le iese în drum o mică turmă de bizoni. Prind o bivoliță și când să o jupoaie, descoperă că era însemnată, deci aparținea unui rancho (fermă de vite). Obiceiul era ca, dacă cineva dobora vitele altuia, să lase pielea vitelor pe loc și să îl anunțe pe stăpânul de drept, fiindcă pe el nu îl interesau decât pieile.

Stăpânul bivoliței vine, însă, cu încă șapte oameni. Îi somează pe cei din grup să meargă cu ei la rancho, iar aceștia, amuzați, merg, fiindcă se vedea bine că fermierul și oamenii lui nu erau periculoși. Odată ajunși, fermierul înjgheabă o judecată, în prezența zdravenei sale soții și a fiicei sale. Señora Eulalia și señorita Alma, zdrențăroase și murdare, dar pline de ifose, iau loc de o parte și de alta a fermierului, don Fernando de Venango y Colonna de Molynares de Gajalpa y Rostredo. Toți rămân uimiți când aud numele celor ce se dăduseră prinși, chiar și la auzul numelui Bernard Marshall, fiindcă Alma îl cunoscuse  pe fratele lui în timpul vizitei sale la o mătușa din San Francisco. Doña Eulalia trece în fruntea judecătorilor și îi achită pe acuzați, invitându-i la o masă de gală.

Seara, la cină, femeile apar mult schimbate, gătite după tipicul doamnelor mexicane. După ce mănâncă mâncare condimentată cu usturoi, ceapă și piper cât nu mâncaseră în viața lor, doña Eulalia îi spune lui Old Shatterhand că, în urmă cu câteva zile trecuseră pe acolo și cei doi bandiți pe care îi căutau. Aflaseră de la guraliva Alma că Allan Marshal se afla în San Francisco și spuseseră că se vor duce să îl viziteze când vor ajunge acolo.
A doua zi, Old Shatterhand, Winnetou și ceilalți pleacă spre San Francisco. Ajunși acolo, se duc la hanul ținut de doña Elvira, sora doñei Eulalia, și de soțul ei. Old Shatterhand stă de vorbă cu doña Elvira, o femeie prețioasă, cu pretenții de pictoriță și de savantă. Află de la ea, după ce susține un examen de-a dreptul caraghios, că Allan plecase cu trei luni în urmă la minele de aur din Sacramento. Scrisese numai o dată, ca să lase adresa unde să-i fie trimise scrisorile. Chiar cu o zi înainte, cei doi Morgan plecaseră și ei într-acolo, după ce primiseră și ei adresa
Old Shatterhand îl însoțește pe Bernard la bancherul cu care el și fratele lui aveau legături de afaceri. Află că Allan transformase în bani cash toate valorile pe care le avusese cu el, fiindcă voia să cumpere nuggeți (pepite, bucăți de aur nativ). Cei doi merg apoi prin prăvălii și își cumpără haine, căci ale lor se jerpeliseră de tot, apoi se întorc la hotel. Sam se afla în restaurant, iar Winnetou și Bob rămăseseră în hotel.

 * * *

Urmează Winnetou (22)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !