30 iunie 2018

WINNETOU. Povestire pe scurt (16)

roman de KARL MAY


13. Negustorul ambulant


Old Firehand intenționează ca, după ce se va reface complet, să plece cu Harry la fiul său cel mare, în Est. Pentru aceasta, trebuie să vândă cantitatea uriașă de blănuri care se adunase la ”fortăreață”. Un soldat amintește despre Burton, negustorul ambulant de la Turkey River, iar Old Shatterhand și Winnetou pornesc să îl aducă.

La Turkey River, cei doi se duc la casa unor coloniști, un bărbat în vârstă, Corner, soția lui și cei trei fii, ca să afle pe unde se află negustorul. Coloniștii nu vor întâi să îi primească, fiindcă se temeau de indieni. Când află că indianul este Winnetou și îl recunosc pe Old Shatterhand după faimoasele sale arme, coloniștii îi poftesc în casă. Gazda se scuză pentru atitudinea de la început, arătând că se tem de pieile-roșii, mai ales de indienii siucși-okananda. Nu știa unde se află Burton, dar unul dintre oamenii săi, Rollins, urma să vină acolo în acea seară.
Rollins sosește și nu pare prea încântat când dă acolo de Winnetou și de Old Shatterhand. Nici nu prea mănâncă și iese afară sub pretextul că vrea să vadă de cai. Stă atât de mult că îi stârnește bănuieli lui Old Shatterhand, care iese după el. Rollins explică absența lui prin faptul că îi este rău și simțise nevoia de mișcare. Reveniți în casă, spune că nu știe unde este Burton și se oferă să vină el să evalueze marfa.
La culcare, Winnetou și Old Shatterhand vor să doarmă afară. Rollins insistă să se culce în casă, dar cei doi nu își schimbă hotărârea. Îi cer gazdei să închidă ușa cu zăvorul, ca de obicei, fiindcă nu era sigur să se culce cu ușa deschisă.
În timpul nopții, Swallow tresare și îi dă de veste lui Old Shatterhand că se apropie cineva. Se trezește și Winnetou și cei doi văd niște umbre care se apropiau. Intră în casă cu cai cu tot și Old Shatterhand observă că ușa era deschisă, deși gazda trăsese zăvorul seara. Se trezesc toți cei din casă și află că îi atacă indienii siucși-okananda. Gazda plănuiește cum să-i doboare pe indieni, vorbind cu dispreț despre ei. Winnetou îi arată că indienii se socotesc jefuiți, pentru că își întemeiaseră gospodăria pe pământurile lor, fără învoirea lor și fără să plătească ceva pentru el.
Old Shatterhand stă la pândă în curte și prinde o iscoadă. Adus în casă, indianul se dovedește a fi chiar căpetenia siucșilor-okananda, Murgul. El spune că fuseseră îndemnați de un alb, dar nu vrea să-i spună numele. Winnetou îi cere să accepte să-i vândă pământul lui Corner. Murgul acceptă, fumează pipa păcii pentru a întări înțelegerea, apoi își ia războinicii și pleacă.
Dimineață, Old Shatterhand, Winnetou și Rollins pleacă. Rollins încearcă să afle unde se găsește Old Firehand și marfa lui, dar cei doi nu dezvăluie nimic. Pe drum, găsesc urmele a trei oameni albi, fără cai și neînarmați. Urmele arătau că fuseseră atacați și jefuiți, așa că pornesc după ei, să le dea ajutor. Îi ajung din urmă și cei trei se prezintă drept Warton, cu fiul și cu nepotul său. Ei spun că au fost atacați de indienii siucși-okananda. Acum voiau să ajungă la fortul Wilke. Pornesc cu toții mai departe și Old Shatterhand îl observă pe Rollins, care păruse supărat de hotărârea luată, căci cei trei le încetineau mersul. De fapt, acesta schimba priviri cu cei trei și își muta repede ochii când simțea că este privit.
Old Shatterhand vorbește cu Winnetou fără a fi auzit de ceilalți. Amândoi sunt de părere că cei trei nu sunt coloniști și că sunt înțeleși cu Rollins să afle unde sunt blănurile și să le fure. Seara, poposesc la marginea unei păduri și, după cină, Winnetou observă că îi privește cineva din frunziș. Se preface că se duce la calul său, cu gândul să îl prindă pe cel care îi spiona. Când colo, spionul îl prinde el, apoi îl imobilizează prin surprindere și pe Old Shatterhand. Era Santer, ucigașul lui Nșo-Ci și al lui Inciu-Ciuna.
Santer îi amenință cu caznele pe cei doi, ca să-i spună unde sunt blănurile lui Old Firehand. Își dă seama că nu vor vorbi, așa că încearcă să-i păcălească. Se preface că nu are nici o legătură cu Rollins. Chipurile, acesta fugise, iar oamenii lui îl căutau. Când este adus, se preface că este o veche cunoștință, căreia îi era dator. Rollins îi cere să-i elibereze pe cei doi, cu gândul să plece împreună mai departe, iar oamenii lui Santer să-i urmărească pentru a afla unde se află Old Firehand și blănurile. Așa se și întâmplă, numai că Winnetou și Old Shatterhand își dau seama și plănuiesc cum să-l prindă pe Santer.
Înainte de a ajunge la ”fortăreață”, cei doi îl dau jos de pe cal pe Rollins și îl leagă lângă un copac. Se întorc din drum ca să-l pândească pe Santer, dar așteaptă degeaba, căci Santer nu apare. Sam Hawkens, plecat la vânătoare, dăduse peste Rollins, care îi îndrugase o minciună. Îl dezlegase și acesta sărise pe cal și alergase să îl prevină pe Santer. Winnetou pleacă să-l urmărească singur pe Santer, iar Old Shatterhand rămâne să aibă grijă de siguranța celor din fortăreață.

Sfârșitul volumului II

Urmează Winnetou (17)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

2 comentarii:

  1. Mulțumesc mult, pentru munca colosală depusă în a povesti pe scurt, cu atâta precizie, o carte atât de mare precum „Winnetou”. Am folosit această povestire pentru a-mi reaminti faptele principale atunci când a trebuit să fac rezumatul. Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare plăcere! Munca este colosală, dar și satisfacția este pe măsură!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !