30 iunie 2018

WINNETOU. Povestire pe scurt (15)

roman de KARL MAY


12. În ”fortăreață”


După ce Old Firehand s-a mai înzdrăvenit, el, Winnetou și Old Shatterhand pornesc din nou la drum. Se îndreaptă către ”fortăreața” lui Old Firehand. Pe drum află că Winnetou fusese îndrăgostit cândva de o indiană care îl preferase pe Old Firehand. Și Old Firehand află de la Old Shatterhand felul în care ajunsese la acesta inelul de aur al lui Harry. Pare foarte emoționat, îi înapoiază inelul lui Old Shatterhand și se poartă cu el cu mare atenție și prietenie, ca și Winnetou. Din ceea ce îi spune acesta, Old Shatterhand începe să creadă că Harry este fiul lui Old Firehand și al Ribannei, indianca pe care o iubise și Winnetou.

Cei trei ajung în munți, în defileul râului Mankizila. Aici apare Sam Hawkens, care stătea de strajă la intrarea aproape invizibilă. Printr-o trecătoare foarte îngustă, călăreții pătrund într-o vale cu pereți înalți de piatră, în care trăiau oameni și animale. Old Shatterhand are surpriza de a-l reîntâlni aici pe Harry. Băiatul află de la tatăl său că Old Shatterhand procedase foarte bine atunci când avusese loc erupția de țiței și că numai așa putea să-i salveze viața. Acum își cere scuze și cei doi rămân prieteni. Ei pleacă împreună cu Sam Hawkens să pună curse pentru biberi (castori).
Cei trei descoperă niște indieni poncași care dezgropaseră securea războiului. Se duc la tabăra lor după urme și Old Shatterhand descoperă că lângă foc se află chiar Parranoh sau Tim Finnetey, pe care crezuse că îl ucisese, iar Winnetou îi luase scalpul.
Se întorc la fortăreață și le spun lui Winnetou și lui Old Firehand noutățile. Chiar în timp ce vorbeau, Old Shatterhand vede într-un tufiș ochii unei iscoade. Sare și o prinde, era chiar Parranoh, pe care îl doboară cu puterea mâinilor sale. Acum, oamenii se așteaptă ca poncașii să îi atace ca să-și salveze căpetenia.
Harry îi povestește lui Old Shatterhand istoria familiei sale. Tatăl lui venise din Europa cu soția și cu primul său fiu. Soția îi murise, pe băiat îl dăduse unei familii adoptive, iar el plecase în vest, ca vânător. Aici se îndrăgostise de Ribbana, pe care o iubea și Winnetou, dar ea l-a preferat pe vânătorul alb, deși era mult mai în vârstă decât ea. Când Ribanna l-a născut pe Harry, Winnetou a jurat să îl apere toată viața. După ce Harry crescuse destul de mărișor, Old Firehand îl luă și plecă în est la fiul cel mare. Îl lăsă și pe Harry la părinții adoptivi ai fiului său, dar la următoarea lui vizită Harry se întoarse cu el. În lipsa lor, Tim Finnetey năvălise și prădase totul, omorând-o pe Ribanna și pe fetița ei nou-născută.
Harry, Old Firehand și Winnetou vor să-l ducă pe Finnetey - Parranoh la locul unde o ucisese pe Ribanna și să-l judece acolo. Old Shatterhand se împotrivește și propune să fie pedepsit acolo pe loc. Cei trei nu vor, iau prizonierul și părăsesc ”fortăreața”.
Old Shatterhand rămâne cu câțiva oameni să aibă grijă de tabără, dar vede niște urme și se duce după cei care plecaseră. Într-adevăr, aceștia fuseseră urmăriți de poncași, care în scurtă vreme îi atacă. Fiind cu mult mai mulți, poncașii îi omoară aproape pe toți. Rămân în viață, dar prizonieri, numai Old Shatterhand și Sam Hawkens - legați împreună într-o peșteră, Winnetou, grav rănit, și Harry - legați în altă peșteră.
Old Shatterhand și Sam reușesc să se dezlege. Se uită afară din peșteră, văd caii lor prin apropiere și îi văd pe ceilalți doi tovarăși ai lor, aduși lângă foc, la Parranoh. Sar din peșteră, taie legăturile celor doi și sar cu toții pe cai, pornind într-o goană turbată cu poncașii după ei. Sunt aproape ajunși de Parranoh, dar Winnetou îl împușcă, iar Old Shatterhand îi zdrobește capul cu tomahawkul aproape în același timp.
Poncașii sunt pe cale să ajungă și ei, dar apare un detașament de dragoni din fortul Wilke și îi apără pe cei urmăriți. Reveniți la ”fortăreață”, descoperă că Old Firehand, pe care îl crezuseră mort, este încă în viață.

* * *

Urmează Winnetou (16)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !