30 iunie 2018

WINNETOU. Povestire pe scurt (17)

roman de KARL MAY


VOLUMUL III


14. Pe marea linie ferată a Vestului

Old Shatterhand se află singur, fără Winnetou, în prerie. Se oprește să se odihnească și observă un călăreț alb urmărit de patru indieni. Călărețul alb ajunge la el. Arăta la fel de caraghios ca și calul lui, o iapă urecheată. Old Shatterhand îl previne că este urmărit, dar străinul râde de el și de hainele lui curate, socotindu-l un greenhorn. Își mână iapa, pe Tony, și dispare după niște dâmburi. În scurt timp, el îi împușcă pe cei patru indieni.

Cei doi fac cunoștință. Omulețul caraghios și fără urechi se numea Sam și avea porecla Sans Ears (Fără Urechi). Rămâne uimit când află că are de-a face cu Old Shatterhand, care îi spune să-l numească Charlie, așa cum îi spun prietenii. Se întovărășesc și pornesc împreună la drum. Până seara ar fi trebuit să ajungă la calea ferată Est-Vest. Pe drum, Sam povestește că indienii i-au tăiat urechile și că avusese și el o soție și un copil, dar i-au omorât o bandă de zece tâlhari albi. Pe opt îi lichidase, acum voia să-i prindă pe cei doi ucigași care rămăseseră în viață.
Lângă linia ferată, Old Shatterhand găsește un ciocan și urme de indieni, precum și urme de sânge. Se ia după urme și găsește cadavrul unui alb, fără haine și încălțăminte. Merge mai departe și ajunge la indieni. Erau siucși-ogellallași.  Îi pândește și află că vor să strice linia ferată ca să atace trenul și să-l jefuiască. Cu ei era și un alb, care voia de la indieni să-i dea tot aurul și argintul care se aflau în tren. În schimb ei aveau să-și oprească mărfurile: haine, arme, pături. Doi dintre indieni erau căpeteniile ogellallașe care îl prinseseră cu câțiva ani în urmă pe Old Shatterhand, iar acum vorbeau despre el cu mare respect.
Indienii încep să strice șinele. Sam rămâne să-i țină sub observație, iar Charlie pleacă în întâmpinarea trenului. Când îi aude zgomotul, aprinde o grămadă de vreascuri. Mecanicul vede focul și oprește, iar Old Shatterhand îl previne pe șeful de tren de pericolul care îi așteaptă, atacul trenului. Șeful trenului nu vrea să asculte sfaturie celor doi westmeni, așa că Sam și Charlie pleacă, dar rămân pe aproape ca să vadă cum se desfășoară lucrurile și să intervină dacă este nevoie. se duc din nou la tabăra indienilor. Old Shatterhand vede, mai departe de caii indienilor, un cal cu harnașament diferit. Se uită în cele două buzunare ale șeii și găsește niște hârtii și două pungi. Neavând timp să le cerceteze chiar atunci, le ia cu el.
Sosește trenul și oprește. Călătorii coboară și merg chiar în fața locomotivei, în fața farurilor, astfel că indienii țintesc la sigur. O parte dintre albi sunt nimeriți, ceilalți fug înapoi în tren. Sam și Charlie se hotărăsc să meargă să dezlege caii indienilor, apoi să dea foc preriei, ca să-i silească să abandoneze atacul trenului. Cîțiva indieni îi văd și îi atacă, dar Old Shatterhand doboară cele două căpetenii, lovindu-le cu tomahawkul în cap, fără să le omoare, fiindcă nici ele nu îl omorâseră când fusese prizonierul lor.
Reîntorși la tren, intră în luptă și Sam îl recunoaște pe albul aflat cu indienii. Era Fred Morgan, unul dintre cei doi ucigași pe care îi căuta. Încearcă să-l prindă, dar, în vâltoarea luptei, acesta scapă. După ce indienii rămași în viață fug și lupta se sfârșește, Old Shatterhand încearcă să vadă dacă poate afla ceva despre Morgan din hârtiile găsite. Se uită întâi în pungi și descoperă că erau pline cu diamante și alte nestemate. Din hârtii află unde avea Morgan întâlnire cu fiul său, celălalt ucigaș al familiei lui Sam. Cei doi hotărăsc să meargă și ei la locul de întâlnire, ca să-i prindă pe ucigași și să afle cui aparțineau acele diamante și alte nestemate.

* * *

Urmează Winnetou (18)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

2 comentarii:

  1. Cand folositi cuvinte precum „siucși-ogellallași”, ar trebui sa explicati ce inseamna. Multumeesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate că ai dreptate, deși reiese din text: ”Merge mai departe și ajunge la indieni. Erau siucși-ogellallași.” Denumirea se referă la tribul din care făceau parte acei indieni.

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !