30 iunie 2018

WINNETOU. Povestire pe scurt (13)

roman de KARL MAY


10. Prin Mapimi


Albii și comanșii trec frontiera în Mexic, apoi călătoresc prin pustiul Mapimi, ca să ajungă la tabăra Biberului-Alb. Ajung epuizați de foame și de sete, în valea rotundă, cu pereți abrupți, în care se afla tabăra. Căpetenia fumează pipa păcii cu albii, apoi Old Death îi cere lui Oyo-Coltsa pe Gibson și pe Ohlert, spunând că îi sunt dușmani. 

Old Death întreabă de ce comanșii s-au abătut atât de mult spre sud, fiindcă spuseseră că vor merge spre nord. Biberul-Alb îi spune că a aflat că Winnetou a plecat cu războinicii, iar satele apașilor au rămas fără pază, așa că a trecut pe acolo ca să le prade.
Old Death și Old Shatterhand merg la focul unde se adunaseră prizonierii albi ai comanșilor. Stau de vorbă cu Gibson și cu William Ohlert și descoperă că Gibson se dădea drept Ohlert, profitând de faptul că avea actele lui pe mână, iar William avea mințile rătăcite.
Comanșii îi înconjoară strâns pe albii prizonieri și Biberul-Alb vine lângă focul lor. Le spune că sfatul indienilor hotărâse că le sunt dușmani, fiindcă țineau cu Juarez și se duceau să lupte pentru el, în timp ce ei țineau cu francezii, cu Napoleon. Legământul de pace avea să înceteze în zori, așa că trebuia să plece deîndată ce se crăpa de ziuă. Doar Gibson și Ohlert aveau să rămână, ca prizonieri ai lui Old Death.
Old Death și Old Shatterhand dau o raită prin vale și constată că intrarea și ieșirea erau foarte înguste și toți pereții stâncoși și foarte drepți. Înțeleg că se aflau într-o capcană, în care cei doi apași îi atrăseseră pe comanși. Se întorc la foc și pe când vorbeau cu căpetenia, observă că, la un țipăt de cucuvea venit de sus, Gibson aprinde la foc o creangă uscată, care arde cu flacără puternică. Când Gibson se pregătește să o aprindă pe a doua, Old Death înțelege că este un semnal, sare și îi smulge creanga din mână.
Nu trece mult timp și apașii atacă din întuneric. Forțele comanșilor erau însă mult mai mari și, pe întuneric, apașii nu puteau să lupte așa cum trebuia, așa că se retrag. Când comanșii îi numără pe cei căzuți în luptă, descoperă că Gibson, William și alți albi trecuseră la apași. Ceilalți prizonieri albi muriseră.
În timp ce așteptau să se lumineze de ziua, Old Death și Old Shatterhand se trezesc cu Winnetou lângă ei. El îi cheamă să vină la apași, fiindcă urma atacul a șase sute de războinici ce aveau să sosească până dimineață. Se duc, iar Old Shatterhand se îmbrățișează cu Winnetou, lăsându-l mut de uimire pe Old Death, care nu știa cine este și îl tratase mereu de greenhorn. Winnetou le dăduse albilor ce fuseseră prizonieri cai odihniți și călăuze, așa că Gibson scăpase iar.
Winnetou încearcă să-i convingă pe comanși să se predea și să plătească despăgubiri pentru ceea ce prădaseră de la apași, dar comanșii nu vor, așa că sunt uciși cu toții de gloanțele și săgețile războinicilor apași.
Albii pornesc la drum și nu după mult timp vin în ajutorul unor căutători de aur de la bonanza, o exploatare al cărei stăpân era chiar fratele lui Old Death. Acesta piere într-o luptă în care își găsește sfârșitul și Gibson, venit să-i ajute pe indienii cimarra să jefuiască bonanza. Old Shatterhand îl duce pe William la tatăl său. Ohlert cel tânăr își revenise în minți după ce încasase o lovitură la cap și nu își mai amintea nimic din cele întâmplate cât timp umblase cu Gibson. Old Shatterhand se reîntoarce, cu gândul să îl regăsească pe Winnetou.

* * *

Urmează Winnetou (14)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !