29 iunie 2018

WINNETOU. Povestire pe scurt (12)

roman de KARL MAY


9. Peste graniță 


Old Shatterhand și Old Death, fierarul și fiul său, precum și negrul Sam, omul de încredere al lui señor Cortesio, plecați de o săptămână din La Grange, călăresc prin prerie, spre sud-vest. Îi opresc deodată șase soldați de la fortul Inge. Sergentul le spune că apașii și comanșii se află în război

În urmă cu patru zile, comanșii năvăliseră într-o tabără apașă, uciseseră, luaseră ostatici și jefuiseră tabăra. Apașii trimiseseră trei soli care se întâlniseră cu comanșii la fortul Inge, dar doi dintre ei fuseseră uciși, iar al treilea rănit. Comanșii plecaseră și, după un ceas, ajunsese acolo chiar Winnetou, cea mai mare căpetenie a apașilor. Aflând ce se întâmplase, el declarase război comanșilor.
Cei cinci călători pornesc mai departe. La apa râului Leona găsesc urme care spuneau că trecuseră pe acolo Winnetou și solul rănit. Old Death apreciază că au nimerit într-o situație grea, în mijlocul comanșilor, care probabil că ajunseseră până în Mexic. Noroc că era prieten cu Oyo-Coltsa, Biberul-Alb, una dintre cele mai mari căpetenii ale comanșilor.
Seara, pe când stateau de vorbă înainte să adoarmă, își dau seama că îi pândește cineva. Old Death se duce pe nesimțite și prinde un indian comanș. El le spune că o ceată mare de războinici se află nu prea departe și că sunt conduși de Avat-Vila, Marele Urs, fiul lui Oyo-Coltsa. Îi conduce apoi la tabăra comanșilor unde aceștia se pregăteau să aprindă focul cu punka, scăpărătoarea preriei.
Avat-Vila se poartă disprețuitor cu albii, iar pe negrul Sam nici nu îl ia în seamă. Old Death îl face să-și schimbe atitudinea și până la urmă fumează împreună pipa păcii. Căpetenia le spune că se află în căutarea apașului rănit.
Grupul albilor pleacă în zori și, în scurtă vreme se află în plin deșert. Old Death îi grăbește, ca să ajungă cât se poate de repede la apă. Ajung la Turkey-Creek, dar era secat. Merg mai departe, la Chico-Creek, și acesta era secat. Pornesc mai departe, spre Elm-Creek, pe malul căreia se afla casa unui prieten al lui Old Death, señor Atanasio.
Casa, împrejmuită cu un zid înalt, era o clădire ca o fortăreață, construită din trei etaje ca niște cuburi din ce în ce mai mici, așezate unul peste altul, marginea liberă formând o terasă. Nu avea uși, puteau intra numai dacă cineva din casă ieșea pe terasă cu o scară căreia îi dădea drumul jos. După ce se urcau, trăgeau scara și urcau la etajul următor, până ajungeau deasupra casei, pe o platformă.  Abia acolo erau intrarea în casă și scările pe care se cobora de la un etaj la altul. Cu cei douăzeci de văcari și alți slujitori, toți bine înarmați, señor Atanasio putea să reziste la asediul a sute de atacatori.
În sfârșit, intrară în casă și Old Death le făcu cunoștință cu stăpânul casei, cu soția și cu nepoata lui. Călătorii află că Gibson și Ohlert trecuseră pe acolo și plecaseră chiar în ziua aceea. Îl văzuseră și ei pe solul apașilor, care fusese lăsat acolo de Winnetou. Indianul rănit era în vârstă și nu mai putuse călători.
Atras de răcoarea apei, Old Shatterhand se duce la râu să facă o baie. Vede un grup de vreo cincizeci de războinici comanși care se îndreptau spre casă. Se duce iute și anunță, iar  señor Atanasio ia toate măsurile. Bănuind că Gibson le spusese comanșilor de prezența solului apaș în casă, Old Shatterhand îl scoate afară din casă și îl ascunde într-o barcă, sub tufișurile de pe malul râului. În camera unde stătuse indianul sunt instalate repede cele două femei.
Señor Atanasio le permite comanșilor să controleze casa, iar aceștia se duc direct la camera cu pricina. Rămân uimiți când găsesc acolo femeile. Caută de două ori prin toată casa, dar nu îl găsesc pe apaș. Acesta îi face, drept răsplată, lui Old Shaterhand un totem crestat pe o bucată de piele albă, care avea să arate oricărui apaș că Old Shatterhand este prietenul tribului lor. A doua zi, dimineață, albii pleacă împreună cu comanșii către tabăra Biberului-Alb, unde bănuiesc că îl vor găsi pe Gibson.

* * *

Urmează Winnetou (13)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !