30 iunie 2018

WINNETOU. Povestire pe scurt (14)

roman de KARL MAY


11. Old Firehand


Old Shatterhand descoperă bonanza din hârtiile lăsate de Old Death și ia un preț bun pe partea lui. Pleacă în Africa, având cu sine doborâtorul de urși și carabina cu repetiție dăruite de meșterul Henry. După câteva luni revine în America și pornește călare pe Swallow (Rândunel), armăsarul dăruit de Winnetou, către locul de întâlnire stabilit cu acesta.

Tânărul se îndreaptă spre New Venango, un teren petrolifer apartinând unuia pe nume Forster. Aici avea să găsească un magazin unde putea să-și cumpere tot ce avea nevoie. Pe drum întâlnește doi călăreți: un adolescent, îmbrăcat într-un frumos costum de vânătoare, și un adult cu o fizionomie de yankeu șiret. Stă de vorbă cu băiatul și între ei apare o simpatie firească, în timp ce yankeul este grosolan, dar Old Shatterhand trece peste asta, de dragul băiatului.
Băiatul, Harry, îi spune că tatăl său este german, iar mama, indiană. Yankeul era chiar Forster, tatăl cumnatei băiatului. Cei trei ajung la bluff, mica așezare înfiripată în jurul exploatării de țiței din valea lui Venango River. Ajung la magazin și, după ce descalecă, Forster îi cere pentru a doua oară lui Old Shatterhand să-i vândă calul. Oferă prețuri din ce în ce mai mari, dar tânărul refuză. Forster sare pe Swallow și se îndepărtează, spunându-i să ia din magazin tot ce vrea, în contul lui, și să vină când dorește să-și ia banii pentru cal. Old Shatterhand îl privește liniștit cum pleacă, în timp ce băiatul îl face laș, apoi pleacă după Forster.
Seara, după ce își face cumpărăturile, Old Shatterhand se îndreaptă spre casa lui Forster. Swallow era legat chiar de gard, așa că leagă de șea sacul în care avea cumpărăturile, apoi ascultă discuția dintre băiat și Forster. Harry îi reproșează unchiului că lasă să curgă țițeiul în râu, pentru ca, după un timp, să crească prețul. Discuția este întreruptă de o bubuitură asurzitoare și un puternic miros de gaz. Privind în spate, Old Shatterhand vede o trâmbă uriașă de flăcări ce izbucnea de la o sondă. Avusese loc o erupție, iar  valul de țiței aprins se întindea la vale, gata să o cuprindă cu totul.
Old Shatterhand se repede și îl ia pe Harry, sare cu el pe cal și le strigă oamenilor să fugă sus  pe stânci. Swallow aleargă cu toată iuțeala, dar focul este pe cale să-i ajungă. Se aruncă în apă și după un timp, Swallow îi scoate la mal, în prerie. Scăpaseră.
Când își revine, Harry îl acuză pe Old Shatterhand că nu îi scăpase și pe ceilalți și vrea să se întoarcă în bluff. Old Shatterhand îl prinde, dar băiatul își smulge mâna, lăsându-și  inelul, fără să-și dea seama, în mâna bărbatului. Acesta revine și el la bluff, dar oamenii îl acuză că a fugit și nu i-a salvat pe toți, așa că pleacă uimit de nerecunoștința lor.
Old Shatterhand se întâlnește cu Winnetou și descoperă că o ceată de indieni poncași vrea să atace trenul, calul de foc. Erau conduși de Parranoh, o căpetenie albă, vestită pentru cruzimea sa. Cei doi ies în calea trenului și îl opresc, avertizându-i pe conductorul trenului și pe călători de intențiile poncașilor. În tren se află și Old Firehand, un vestit vânător alb, prieten și el cu Winnetou. Cei trei și călătorii care aveau arme se duc pe furiș la tabăra poncașilor și îi ucid. Parranoh încearcă să scape cu fuga, dar Old Shatterhand îl ajunge și îl ucide, iar Winnetou îi ia scalpul. Pare foarte mulțumit, spre uimirea lui Old Shatterhand care știa că lui nu îi place acest obicei și nu îl practică.
În luptă, Old Firehand este grav rănit la picioare, așa că Winnetou și Old Shatterhand se opresc în loc o săptămână, ca să îl poată îngriji cum se cuvine.

* * *

Urmează Winnetou (15)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !