4 iunie 2018

KIR IANULEA. Povestire pe scurt (2)

nuvelă de ION LUCA CARAGIALE

Kir Ianulea luă ce brumă de bani rămăseseră, încălecă pe un cal și porni să iasă din târg, când văzu că era urmărit de cei cărora le datora bani.  Intră în curtea unui om și îl rugă să îl ascundă. Omul îl ascunse, iar după ce trecură creditorii, îl scoase la lumină pe kir Ianulea.
Omul se numea Negoiță și kir Ianulea îi povesti cine era și prin ce trecuse. Îi spuse că îl va răsplăti pentru ajutor. Dacă Negoiță va afla despre femei în care a intrat dracul, să se ducă acolo, el va ieși, iar Negoiță va fi răsplătit de neamurile femeilor.
După vreo lună de zile, Negoiță auzi că pe o fată o muncește dracul de vreo zece zile și nimeni nu i-a găsit leacul. Negoiță se duse la casa fetei și le spuse părinților că o scapă dacă îi dau o sută de galbeni.  Se apropie de fată și se prefăcu că o descântă, iar dracul îl certă că a cerut atât de puțin. Ii spuse că se va duce să intre în soția caimacamului de Craiova, să aibă grijă să-i ceară destul, că după aceea el nu mai vrea sa-l vadă, nu mai au nimic de împărțit împreună.
Așa s-a întâmplat și, de data asta, a fost bine răsplătit. A primit o moșie și l-au făcut boier. Negoiță trăi ca-n rai vreo trei luni, dar într-o zi îl luară pe sus tocmai la fata lui vodă, în care intrase dracul. Negoiță n-ar fi vrut să se pună rău cu dracul, dar nici lui vodă nu putea să i se împotrivească. Se duse el lângă fată, dar fata nu voi să-l vadă și strigă să iasă afară, ba îi dădu și o palmă.
Negoiță îi spuse atunci lui vodă să o cheme pe Acrivița Ianuloaia din mahalaua negustorilor că și ea e pricepută. Cum auzi, dracul ieși din fată și fugi, iar fata se făcu bine ca prin minune.
Negoiță se duse s-o vază pe Acrivița, care credea că bărbatul său murise și purta doliu. Se gândi să scape de slujba doftoritului și îi spuse că, dacă va auzi vreodată despre femei în care a intrat dracul, să se ducă la ele și să le spună la ureche vorbele de alint pe care i le spunea ea bărbatului ei. Atunci ele se vor vindeca, iar ea avea să fie bine răsplătită.
Aghiuță se întoarse în iad și povesti, înaintea lui Dardarot și a soborului dracilor, tot ce i se întâmplase pe pământ. Ceru apoi drept răsplată două lucruri: să nu-i vadă niciodată pe Acrivița și pe Negoiță în iad și să-l lase și pe el să se odihnească puțin. Dardarot îl lăsă să doarmă trei sute de ani și poate mai doarme și azi, dacă nu s-o fi trezit.

Sfârșitul povestirii pe scurt a nuvelei ”Kir Ianulea”

Citește și textul întreg

Alte povestiri pe scurt după nuvele de I.L.Caragiale:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

2 comentarii:

  1. Trebuie sa prezint nuvela la un seminar de literatura. Nu e printre preferatele mele, dar materialul e UTIL.

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !