5 iunie 2018

ADELA. Povestire pe scurt (1)

roman de GARABET IBRĂILEANU,

subintitulat ”Fragmente din jurnalul lui Emil Codrescu (iulie-august 189...)”


Emil Codrescu, bărbat în vârstă de patruzeci de ani, cu părul grizonat, se află la băile Bălțătești, la jumătatea drumului dintre Piatra-Neamț și Târgu-Neamțului. Peisajul i se pare sărac, lumea, multă. Se ferește să facă cunoștințe evitând parcul și citind ziarul pe drum.
Se odihnește și se apără de plictiseală citind cataloagele câtorva librării și parcurgând amintirile trezite de câte un titlu. Se mai uită într-un dicționar ilustrat, mai citește din Diogene Laerțiu*.
După câteva zile face o drumeție prin munți, Durău, Ceahlău, Hălăuca și își amintește de o călătorie din copilărie.
Într-o zi se gândește la mama lui, se împlineau treizeci și șase de ani de când murise. Nu și-o amintea, îi știa chipul numai dintr-o fotografie. În altă zi, se întâlnește cu un fost coleg de facultate, Timotin, aflat în drum spre mănăstirea Neamțului împreună cu soția lui și cele patru fiice.
În sfârșit, într-o dimineață o întâlnește pe Adela. Se afla acolo cu mama ei și cu ”coana Anica”. Nu o mai văzuse de trei ani, timp în care Adela se măritase și divorțase.
O știa pe Adela de când era o copiliță, ce se juca învârtind ceasornicul lui și îl antrena pe el, bărbat cu douăzeci de ani mai mare decât ea, student la medicină, în îngrijirea păpușilor. Îi spunea povești seara la culcare și se jucau de-a ascunselea. O veghease când avusese scarlatină, iar ea îi declarase peltic că îl iubește.
Explicația faptului că erau prieteni era simplă: lui îi lipsea afecțiunea familială, ei îi plăcuse că el se coborâse la mintea ei și pentru că simțea cât îi este de dragă. Prietenia lor a durat până când Adela a făcut opt ani. Emil Codrescu a lipsit șapte ani din țară, iar când s-a întors a găsit o domnișoară de cincisprezece ani, înaltă, subțire, frumoasă și mândră.
________
* Diogene Laerțiu (secolul 3), autor al unei valoroase istorii a filosofiei grecești, în 10 volume.

* * * 

Urmează Adela (2)
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !