8 iunie 2018

DAVID COPPERFIELD. Povestire pe scurt (5)

roman de CHARLES DICKENS


9. O jalnică aniversare a zilei mele de naştere

Trecură două luni de la întoarcerea din vacanţă. Sosi ziua de naştere a lui David Copperfield. Aştepta un coşuleţ cu bunătăţi de la Pegotty şi, de aceea, nu se miră când fu chemat în salon. Acolo, mister Creakle îşi lua gustarea, iar missis Creakle stătea cu o scrisoare deschisă în mână.

David află de la missis Creakle că muriseră mama lui şi frăţiorul cel mic. A doua zi David plecă spre casă. Călători toată noapte şi ajunse la Yarmouth dimineaţa. În loc să îl întâmpine Barkis, veni să-l ia mister Omer, proprietarul  firmei de pompe funebre care se ocupa de înmormântare. Îi luă măsurile pentru haine, apoi îl duse acasă.
Pegotty îi veghease pe cei doi, mama şi fiul, zi şi noapte. Până la înmormântare nu putură să vorbească, dar după înmormântare ea îi povesti că mama se simţise tot mai rău după ce născuse. Când murise o rugase să-i transmită lui David binecuvântările ei. A doua zi murise şi copilaşul cel mic, pe care îl puseseră în braţele ei, aşa cum ceruse.

10. Nu se mai sinchisesc de mine, dar îmi fac rost de o slujbă

A doua zi după înmormântare, miss Murdstone îi spuse lui Pegotty să îşi caute o slujbă, căci va trebui să plece de la ei în termen de o lună. Pe David Copperfield nu-l mai băgară în seamă şi nu îl mai întrebă nimeni nimic. Pegotty hotărî să plece la fratele ei la Yarmouth şi  obţinu de la  miss Murdstone învoirea să meargă şi David cu ea.
Îi duse mister Barkis cu harabaua şi, tot drumul, îi făcu curte lui Pegotty, în felul său. Acasă Pegotty îl întrebă pe David dacă ar avea ceva împotrivă ca ea să îl ia în căsătorie pe Barkis. David îi spuse că doreşte din toată inima ca ea să se mărite.
Emily se făcuse tare frumoasă, dar era acum o femeiuşcă şi tot râdea de David, nici vorbă de vechile lor plimbări şi discuţii pe plajă. Îl ascultă cu foarte mult interes numai când povesti despre Steerfoth, pe care David îl prezentă în cele mai frumoase culori.
Mister Barkis continuă să-i facă curte lui Pegotty, în felul său. Venea în fiecare seară la ei, nu spunea nimic despre căsătorie şi tăcea mâlc tot timpul, iar când pleca lăsa lângă uşă câte un dar pentru Pegotty. Darurile erau foarte ciudate, de la câteva portocale, apoi o pernă de ace şi un joc de domino, până la două picioare de porc şi o şuncă afumată. Într-o zi plecară la plimbare amândoi frumos îmbrăcaţi (ca pentru o căsătorie), însoţiţi de David şi Emily. Intrară la biserică numai ei, iar când ieşiră, Barkis le spuse că de acum pe Clara Pegotty o chema Clara Pegotty Barkis. Se căsătoriseră.
David se întoarse acasă, unde, în continuare, nimeni nu îl mai băga în seamă. Sosi unul din prietenii lui mister Murdstone, pe care David îl cunoscuse demult. Mister Murdstone îi spuse lui David că nu are bani să îl mai ţină la şcoală. Va pleca la Londra cu mister Quinion şi va lucra la firma lui de vinuri, "Murdstone & Grinby". David înţelese că vor să scape de el, dar nu avea încotro şi plecă cu mister Quinion, la Londra.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !