9 iunie 2018

DAVID COPPERFIELD. Povestire pe scurt (11)

roman de CHARLES DICKENS


21. Micuţa Em'ly

În slujba lui Steerforth se afla un slujitor, Littimer. El îl impresionă pe tânărul David Copperfield prin aspectul său calm şi respectabil . Littimer fu lăsat acasă când cei doi tineri plecară spre Yarmouth.
Odată ajunşi, David află că micuţa Em'ly, nepoata lui Pegotty,  stârnise toate femeile împotriva ei cu frumuseţea ei şi cu manierele de lady. Era şi  cam mofturoasă, nu prea ştia ce vrea.

David se duse  la  Pegotty.  Ea nu îl recunoscu întâi, apoi râseră şi plânseră împreună, amintindu-şi de copilăria lui David. Mister Barkis era bolnav, la pat, dar se bucură mult să-l vadă pe cel care îl ajutase să se însoare.
Veni şi Steerforth şi se aşezară la masă. Steerforth îi cuceri pe mister şi pe missis Barkin. David fu încântat şi mult mai târziu îşi dădu seama că era mai mult un joc pentru Steerforth. El îşi încerca astfel posibilităţile de a cuceri simpatia unor oameni de care, de fapt, nu avea nevoie.
Târziu, porniră prin noapte, către barcazul lui mister Pegotty, fratele dădacei. Picară exact când Ham şi micuţa Em'ly îi anunţaseră pe mister Pegotty şi pe missis Gummidge că se vor căsători. Ham o curtase pe Emily timp de doi ani şi acum nu îi venea să creadă că fata spusese "da".
Cei doi oaspeţi i-au felicitat, apoi Steerforth a început să povestească şi i-a cucerit şi aici pe toţi. Micuţa Em'ly  îl privea cu ochii mari, aşezată pe o lădiţă lângă Ham, dar cumva retrasă, fără să îl atingă deloc. După ce plecară, cuceritorul Steerforth îl surprinse pe David, spunând despre Ham că părea cam nerod.

22. Câteva privelişti vechi şi noi personaje

David şi Steerforth stătură două săptămâni la Yarmouth.  La insistenţele lui Pegotty, David se mutase la ea acasă. Cuceritorul Steerforth rămăsese la han. Ziua pleca pe mare şi pe David nu îl atrăgea marea. Seara, Steerforth  mergea la cârciumă sau ieşea din nou pe mare. David se ducea devreme acasă, respectând nevoia de linişte a lui mister Barkis.
Într-o seară, David îl găsi pe cuceritorul Steerforth singur în casă la mister Pegotty. Era foarte tulburat, dar nu îi spuse de ce. David mai află că Steerforth cumpărase o ambarcaţiune, pe care voia să o numească "Micuţa Em'ly". Littimer sosise acolo şi avea să se ocupe de  armarea ei.
 Pe drum se întâlniră cu Ham şi Emily. Aceştia plecară şi văzură în urma lor o tânără ce părea o cerșetoare. La vederea ei cuceritorul Steerforth se miră, se uită după ea de câteva ori şi nu se linişti decât după ce ajunseră la han.
Littimer îl anunţă pe Steerforth că îl aşteaptă miss Mowcher. Aceasta era o pitică ce vorbea în doi peri şi făcea fel de fel de servicii. Vorbiră şi despre micuţa Em'ly, dar David nu înţelese mare lucru.
Ajuns la casa lui mister Barkis îl găsi afară pe Ham. O aştepta pe Emily care intrase acolo cu o fată, Martha. Era cea care îi urmărise. Fusese şi ea ucenică, dar o luase pe căi greşite. Acum o ruga pe Emily să o ajute să plece la Londra,  să-şi găsească acolo o muncă cinstită. După plecarea ei, Emily făcu o criză de plâns, strigând că nu este atât de bună pe cât ar fi trebuit să fie.  Mai spuse că ar vrea să poată fi mult mai recunoscătoare pentru un bărbat atât de bun şi de grijuliu ca Ham.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4 comentarii:

  1. Lipseste capitolul 23 si inca altele

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate! Lipsesc capitolele 23 și 24. Nu știu cum de s-a putut întâmpla, bănuiesc că la transferul povestirilor de pe vechiul blog. Voi remedia în scurt timp. Mulțumesc mult pentru semnalare și cer scuze tuturor cititorilor.
      Numai bine!

      Ștergere
    2. Gata, am rezolvat! Încă o dată mulțumesc!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !