8 iunie 2018

DAVID COPPERFIELD. Povestire pe scurt (10)

roman de CHARLES DICKENS


19. Mă uit în jur şi văd pe cineva


David Copperfield termină şcoala. Părăsi şcoala doctorului Strong şi casa lui mister Wickfield. Nu putu să se hotărască spre ce profesiune să se îndrepte şi mătuşa lui propuse să plece într-o călătorie. Să meargă pe meleagurile natale, să o vadă pe Pegotty, să treacă şi pe la Londra. Voia să se obişnuiască să ia singur hotărâri şi să se bazeze pe propriile puteri.
Tânărul se duse să-şi ia rămas bun de la mister Wickfield. Stătu de vorbă cu Agnes şi află că tatălui ei îi crescuse patima pentru băutură. Ajunsese să îşi piardă cumpătul şi să nu se mai descurce cu treburile de la biroul său.
David merse apoi la doctorul Strong. Nici aici nu află veşti prea bune. Sub pretextul că e bolnav, Jack Maldon se pregătea să revină în Anglia.
Diligenţa îl duse pe David Copperfield la Londra. La hanul unde trăsese avu o întâlnire surprinzătoare, cu Steerfoth. Arăta spilcuit de la freză până la pantofi. Era la fel de arătos şi sigur pe el ca pe vremea când erau colegi la şcoala lui mister Creakle. Îl pofti pe David să vină la el acasă, ca să o cunoască pe mama lui.

20. La Steerforth acasă

Acasă la Steerforth se afla, pe lângă mama lui, miss Dartle, o rudă mai îndepărtată, doamna de companie a mamei. Mama ţinea foarte mult la băiatul ei şi se părea că şi miss Dartle ţine la Steerforth.
Totuşi miss Dartle îi judeca cuvintele lui Steerforth şi punea în evidenţă cu multă iscusinţă părţile nu prea bune ale gândurilor lui. Dispreţuia munca şi oamenii simpli şi se pare că şi pe David îl socotea cam tânăr şi fără experienţă.
Steerforth îi povesti lui David că el îi făcuse semnul de pe buză lui miss Dartle. Când era mic aruncase cu ciocanul în ea fiindcă  îl scosese din sărite. David se duse la culcare obsedat de semnul acela, pe care îl şi visă. 

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !