9 iunie 2018

DAVID COPPERFIELD. Povestire pe scurt (12)

roman de CHARLES DICKENS


23. Constat că mister Dick avea dreptate şi îmi aleg o profesie


David Copperfield şi Steerforth se întoarseră la Londra. Steerforth se duse acasă la mama sa, iar David la hanul la care îl aştepta mătuşa lui. Pe drum, David luase hotărârea să devină avocat, cum îi sugerase mătuşa. Avea să înveţe, să se plimbe, să meargă la teatru.



Tânărul căpătă asigurări de la mătuşa că va putea să susţină marea cheltuială pe care urma să o facă pentru pregătirea lui. Atunci, David îi dădu şi el asigurări că nu o va dezamăgi . Merseră a doua zi la biroul firmei Spenlow&Jorkins, unde urma să îşi facă ucenicia până va deveni avocat.
Nu apucară să ajungă la birou, că le ieşi în cale un om zdrenţăros. Mătuşa îl trimise pe David mai departe şi rămase cu omul acela. Când reveni, David băgă de seamă că nu mai avea bani în geantă şi era tare schimbată la faţă.
Stabiliră cu mister Spenlow, avocat şi coproprietar al firmei, ca David să facă întâi o lună de probă. Se duseră apoi să închirieze un apartament pentru el la missis Crupp.  Tânărul era încântat că ferestrele dădeau spre Tamisa. Îi dădu asigurări mătuşii că se va descurca cu banii pe care ea îi lăsase şi mătuşa plecă acasă la ea.

24. Întâia destrăbălare

Lui David îi plăcea că e stăpân la el acasă, dar seara îi era cam urât. Îl tot aşteptă pe Steerforth, dar cum acesta nu venea, se duse acasă la el. Mama lui îi spuse că e plecat din oraş cu doi colegi de la Oxford. A doua zi Steerforth veni la el în vizită. Admiră faptul că e stapânul apartamentului în totalitate şi acceptă să ia cina cu el în seara aceea, împreună cu cei doi prieteni.
Cu ajutorul gazdei comandă meniul pentru cină şi tocmi un tânăr şi o tânără care să servească la masă. Seara, masa fu o reuşită, tinerii vorbiră şi glumiră pe săturate. David, însă, bău mai multe pahare de vin şi fumă pentru prima oară. Îi fu rău, dar când îşi reveni puţin plecă împreună cu ceilalţi la teatru.
David nu îşi dădu seama nici pe unde a mers, nici cum a ajuns la teatru. Nu îşi aminti decât că se trezise certat de spectatori fiindcă vorbea în timpul spectacolului. Când se întorsese să se uite la ei, dăduse cu ochii de Agnes. Fata îl rugă să plece imediat acasă şi el o ascultă. Steerforth şi ceilalţi îl duseră acasă. Toată noaptea îi fu rău. A doua zi fu îngrozitoare, căci amintirea chefului şi a lui Agnes îi făceau rău deopotrivă.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Un comentariu:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !