2 iunie 2018

CORIGENT LA LIMBA ROMÂNĂ (3)

roman de ION MINULESCU


La sfârșit de an începe perioada de examene și iată cum rămâne Bucu corigent la limba română. La examenul de limba română, Bucu, aflat la numărul fără soț, primește ca subiect analiza poeziei Umbra lui Mircea la Cozia de Grigore Alexandrescu. Băiatul cunoaște foarte bine și mânăstirea, și poezia. Are deodată revelația că poetul nu descrisese corect mânăstirea. Umbrele turlelor ei (nu turnurilor) nu atingeau niciodată apele Oltului, cum zicea poetul. Bucu se ridică să-i spună profesorului. Acesta îl dă afară din examen și băiatul rămâne corigent la limba română.


Mama hotărăște să-l dea pe Bucu la liceu, la internat, în București. Băiatul e bucuros că scapă de Pitești, unde toată lumea știa totul despre toată lumea. Se mai bucură și că va avea acces la revistele literare, care îi publicaseră și lui niște poezii. Până la plecare însă, petrece vacanța de vară la Pitești, drept pedeapsă că e corigent la limba română.
Dintre prietenii apropiați nu au rămas peste vară la Pitești decât Mihăiță și Țăpuș Nicolae, fiul unui frizer. Cotan e la băi, la Govora, cu familia, iar Chiostec la Merișani, la părinți.
Mihăiță umblă de unul singur și e trist, fiindcă a aflat că se mărită Lizica. Țăpuș Nicolae, în schimb, e vesel, scrie și el versuri și cântă la chitară. Îl duce pe Bucu la o cârciumă să vadă o chitaristă grozavă, turcoaică. Chitarista era Margareta, e drept că destul de neagră ca să treacă drept turcoaică, fiindcă era țigancă. Țăpuș este amorezat de Margareta, dar Margareta costă. Nu și pentru Bucu, însă.
Cotan scrie de la Govora că acolo a cunoscut-o pe Steluța, al cărei bărbat este foarte gelos. Bucu îi scrie să fie atent, totuși bărbatul Steluței îl prinde cu ea și îl bate.
Mama lui Bucu e foarte supărată pe el din cauza lui Cotan. Îl pregătește de plecare la București, căci profesorul de română l-a trântit și la examenul de corigență. La pensionul particular unde merge, va putea să facă două clase într-un singur an.
La internat, toți colegii sunt mai mari decât el, unii au chiar barbă și mustață. Părintele Simion, subdirectorul pensionului, îi spionează pe toți și o protejează pe madam Mary. Madam Mary este lenjereasă la internat și, pe lângă asta, oferă elevilor dulceață și cafea, cu plată.
Dintr-o scrisoare a lui Cotan, Bucu află că Țăpuș a fost închis, fiindcă a spart tejgheaua frizeriei lui taică-su ca să ia bani și să-i dea Margaretei. Mihăiță dispăruse de câteva zile și îl căuta poliția. Chiostec nu mai revenise nici el de la Merișani, unde plecase după ce făcuse scandal pe stradă văzând-o pe Anișoara cu un  bărbat.
Madam Mary îl poftește la ea pe Bucu, atunci când părintele Simion pleacă din oraș, la un parastas. Bucu se duce.

* * *

Urmează Corigent la limba romana (4 )

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !