2 iunie 2018

CORIGENT LA LIMBA ROMÂNĂ (2)

roman de ION MINULESCU

În clasa a VI-a de liceu (a X-a, astăzi), cei trei băieți, Bucu, Mihăiță și Cotan, stau în bancă cu Chiostec. Băiatul unui țăran chiabur de la Merișani, Chiostec își primise porecla fiindcă îl prinsese directorul liceului fumând un chiștoc de țigară în privată. Chiostec îl admiră pe Bucu (viitorul corigent la limba română) fiindcă face cele mai bune teme la română.

Băieților le-au venit profesori noi - de limba română, de limba greacă, de matematică și de geologie. Elevii nu sunt mulțumiți. În afară de un profesor, cel de geologie, ceilalți trei sunt prea tineri, parcă ar fi și ei elevi.
Chiostec îl roagă pe Bucu să-i facă o scrisoare de dragoste ca să o trimită Anișoarei, fata care lucrează la modistă. Discret, însă, pentru că umbla și Cotan după ea. Bucu se duce s-o vadă și el pe fată și e dezamăgit, fata e mică și slabă. Gândește că ea o să-l prefere pe Cotan, băiatul prefectului, îmbrăcat elegant, cu freză și parfumat, în timp ce Chiostec e veșnic murdar și plin de praf, nepieptănat și mirosind a seu de oaie.
Bucu și Cotan se întâlnesc la un salon cu fete, ținut de madam Gutuie. Se hotărăsc să-l ducă și pe Mihăiță, care nu fusese până atunci. Se duc sâmbătă seara, devreme, până nu încep să vină clienții cei mulți. Când pleacă, Bucu află de la Cotan că o avusese tocmai pe Anișoara, care era socotită de madam Gutuie trufanda, ce nu venea decât pe comandă.
În Ajunul Crăciunului, cei trei baieti merg în grup cu colindul. Sunt ospătați la casa prefectului, unde Bucu și Mihăiță le cunosc pe surorile lui Cotan, Lizica și Oița. Întors acasă, Bucu o găsește singură pe atrăgătoarea Lina, fată blondă, înaltă și subțire, care cocea cozonacii.
Prin aprilie, Mihăiță i se destăinuie plângând lui Bucu: o iubește pe Lizica. Nepotrivirea dintre ei îl uimește pe Bucu și singurul sfat pe care i-l poate da este să aștepte. Când înfloresc cireșii, băieții se duc să se plimbe în Trivale. Se întâlnesc cu fetele prefectului și guvernanta lor englezoaică și se apropie de ele. Chiar dacă era premiant întâi în fiecare an, Mihăiță era sărac și avea o uniformă plină de petice, iar guvernanta îl îmbrâncește cu scârbă. Băiatul de cizmar rămâne cu ochii în pământ.
Se apropie examenele de sfârșit de an școlar. Cei mai mulți baieti au emoții, se tem mai ales de profesorul de greacă și de cel de matematică. Bucu nici nu visează că va fi corigent la limba română.
Într-o zi, mama îl trimite la Kety Ceaușoglu, nevastă de căpitan și ea, dar mult mai tânără decât mama. Kety îl cam plăcuse pe Bucu și profită de faptul că era singură acasă. După un timp, bate cineva în fereastră. Femeia se duce și o deschide, spune cuiva că nu îl poate primi, acesta insistă, apoi bagă capul pe fereastră și îl vede pe Bucu. Era profesorul de limba română.

* * *

Urmează Corigent la limba romana (3 )

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !