2 iunie 2018

CORIGENT LA LIMBA ROMÂNĂ (4)

roman de ION MINULESCU

Din jurnale și dintr-o scrisoare a lui Cotan, Bucu află că Mihăiță s-a sinucis. Fusese găsit spânzurat într-un copac din Trivale. El, premiantul întâi, își luase viața din dragoste pentru Lizica. În schimb Bucu, cel ce rămăsese corigent la limba română din cauză că îl găsise profesorul de română la Kety, o pățește din nou. Și tot de la femei i se trage.

Părintele Simion îl prinde pe Bucu la madame Mary în odaia de dormit. Degeaba spune el că fusese doar ca să ceară o batistă, părintele îl amenință că îl dă în consiliul profesoral, ca să fie eliminat din toate liceele din țară. Noroc cu directorul, om înțelegător cu păcatele tinereții. Acesta îl iartă și îi spune doar să mai trimită maică-sa niște bani, pentru niște așa-zise cheltuieli suplimentare.
Bucu trece două clase într-un an și isprăvește liceul. O convinge pe mama lui să îl trimită la Paris, să studieze Dreptul. La Paris, însă, ziua doarme și noaptea cunoaște diverse femei prin cafenele, astfel că într-o lună, nu doarme nici de trei ori în același pat. Bucu nu se prezintă la primul examen nici în primăvară, fiindcă nu se pregătise, dar nici în toamnă nu știe dacă se va duce.
Nu trece mult timp și Bucu are și aici o primă pățanie cu o femeie, cunoscută la cafenea. O duce acasă la el și, spre dimineață, constată că îi dispăruseră toți banii din portofel. Îi găsește la ea, ea face scandal, vine poliția și noroc cu portarul hotelului care explică despre ce e vorba mai bine decât tânărul. La poliție e luată numai femeia.
Bucu începe să-și joace banii la cursele de cai, iar cu banii câștigați petrece cu baroana Dudley, de nu mai știe cum arată diminețile. La un moment dat, se hotărăște să renunțe al acest fel de viață și să se apuce de învățat, ca să nu rămână toată viața eternul corigent la limba română.
Tânărul se duce la un scump local de noapte, cu intenția ca asta să fie ultima oară. O regăsește însă aici pe Lizica, sora lui Cotan și iubirea lui Mihăiță. Bărbatul ei stătea în țară și îngrijea de moșie, iar ea trecea la Paris drept prințesa Romanowska și era amanta marelui duce rus Alexis. Lizica se făcuse frumoasă, dar avea un plămân atacat de tuberculoză, priza cocaină și își injecta morfină.
La Lizica acasă, Bucu îl cunoaște și pe marele duce, un bărbat foarte amabil, care în scurtă vreme îi propune să îl angajeze secretar, ca să rânduiască biblioteca lui și pe cea a Lizicăi. Întâi refuză, și îi destăinuie numai ei motivul: o iubește și nu vrea să trăiască din mila amantului ei. Femeia îl acceptă drept amant de inimă, și îl îndeamnă să primească slujba.

* * *

Urmează Corigent la limba romana (5)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !